Fotó: shutterstock, készítette ahmad zikri, illusztráció
Hirdetés

Értesülések szerint az északkelet-libanoni Arszal városában legalább húsz házat döntöttek romba a katonák.

A humanitárius szervezetek attól tartanak, hogy ez mindössze a kezdet volt, és a pusztítás kedden folytatódik majd.

Libanon csaknem kétmillió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszik ki. Bejrút ismételten hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és gazdaságát. Megfigyelők szerint a menekültek hosszú távú jelenléte azért is különösen érzékeny pont Libanon számára, mert sokan attól tartanak, hogy a szunnita muszlim szíriaiak túlzott mértékű beáramlása megváltoztathatja az ország vallási összetételét, különösen a síita muszlimok és a keresztények „rovására”.

Bejrút főleg amiatt aggódik, hogy a polgárháborús Szíriából elmenekült emberek tartósan letelepednek a területén. Ezt megelőzendő, a libanoni vezetés július 1-ig szabott határidőt a területén élő menekülteknek, hogy bontsák le az „illegálisan” emelt beton- és téglaépületeiket. A jövőben csak fából ácsolt vagy ponyvákból és műanyag lapokból emelt lakhelyek engedélyezettek számukra.

A segélyszervezetek szerint a hatósági kényszerintézkedés mintegy 15 ezer embert, köztük 7500 gyereket érint. Sok menekült már követte is a háza lebontására vonatkozó parancsot, de az „illegálisan” emelt lakhelyek közel fel még áll. A segélyszervezetek sürgették a libanoni hatóságokat, hogy a lebontottak helyébe biztosítsanak más szállást az embereknek, és engedélyezzék nekik, hogy magukkal vihessék személyes holmijukat is.

Az Arszal térségében lévő nem hivatalos menekülttáborokban mintegy 60 ezer szíriai lelt menedéket.