Az iraki menekült, akit egy coloradói rendőr lelövésével vádolnak, már kitoloncolás előtt állt 2016-ban, azonban akkor az Egyesült Államok egyik fellebbviteli bírósága olyan határozatot hozott, amely szerint a kitolocolásának alapjául szolgáló bevándorlási törvényi szabályozás nem egyértelmű. Karrar Noaman Al Khammasi ellen azért indult meg az eljárás, mert megsértette az ellene birtokháborítás miatt hozott ítéletet követő feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Képernyőfotó: 9NEWS.com

Képernyőfotó: 9NEWS.com

Egy bevándorlási bíró 2016. június 13-án rendelte el Al Khammasi kitoloncolását az Egyesült Államokból. Négy hónappal később szövetségi ügyészek azonban megszakították az eljárást, mivel egy, az üggyel összefüggésben nem álló bírósági ítélet szerint az a törvényi szabályozás, amely kimondja, mely bűntények számítanak erőszakosnak, és amelyek alapján így felgyorsítható a deportálás folyamata, nem tökéletesen egyértelmű.

A 30 éves Cem Duzel egyike volt azoknak a rendőröknek, akik a helyszínre siettek, amikor a múlt héten bejelentés érkezett arról, hogy lövéseket hallottak a Colorado Springs városában található Olimpiai Edzőközpontból. Ott egy fegyveres gyanúsítottat találtak, és a kialakult tűzharcban Duzel megsebesült. Továbbra is kórházban ápolják, Pete Carey rendőrfőnök szerint állapota „súlyos, de stabil”.

A 31 éves Al Khammasi szintén megsérült, ő is kórházba került. Bírósági iratok tanúsága szerint már öt esztendeje a környéken élt, bár nem világos, mi vonzotta őt Colorado államba. A Belbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security, DHS) egy hivatalos képviselője szerint Al Khammasi 2012 májusában kapott menedékjogot az Egyesült Államokban, akkor Törökországból érkezett repülővel Chicagóba.

Úgy tudni, a lövöldözés idején Al Khammasi éppen egy ezer dolláros óvadék ellenében volt szabadlábon, miután engedély nélküli fegyvertartással vádolták meg.