Hivatalosan is megnevezte a londoni merénylet harmadik elkövetőjét a Scotland Yard.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának tájékoztatása szerint két társával együtt a 22 éves, marokkói származású, olasz állampolgárságú Youssef Zaghba hajtotta végre a szombat esti merényletet, amelyben heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.
    
Az olasz sajtóban nem sokkal a Scotland Yard hivatalos keddi bejelentése előtt már megjelent Zaghba neve.
    
A londoni rendőrség szerint Youssef Zaghba London keleti negyedeiben lakott, és  nem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem a brit elhárítás (MI5) figyelmét.
    
A rendőrség már előző nap megnevezte a két másik elkövetőt, Khuram Shazad Buttot és Rachid Redouane-t.    
    
A 27 éves Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkóinak és líbiainak vallotta magát.
    
A három terrorista szombaton késő este egy bérelt fehér Renault furgonnal felhajtott a London híd járdájára, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. 
    
A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhármukat az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. A nyolcfős terrorellenes osztag összesen 50 lövést adott le az akcióban.
    
A rendőrség tájékoztatása szerint Khuram Shazad Butt tevékenységét már 2015-ben vizsgálni kezdte a Scotland Yard terrorelhárító szolgálata és az MI5, de olyan hírszerzési adat nem volt róla, amely arra vallott volna, hogy a szombat esti terrorcselekmény elkövetésére készült.
    
Rachid Redouane-t a hatóságok a merénylet előtt nem ismerték.
    
Butt tavaly feltűnt a Channel 4 brit tévétársaság egyik dokumentumfilmjében, amely olyan iszlám szélsőségesekről szólt, akik kapcsolatban álltak az egyik leghírhedtebb, tavaly bebörtönzött radikális iszlám hitszónokkal, Anjem Choudaryval.
    
Choudaryt szeptemberben öt és fél év börtönbüntetésre ítélte a londoni központi büntetőbíróság, azzal a váddal, hogy a hitszónok az Iszlám Állam támogatására buzdította híveit, és nyilvánosan hűségesküt tett a dzsihadista terrorszervezetnek.
    
Choudary korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt, és először azzal hívta fel magára a brit elhárítás figyelmét, hogy mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-én végrehajtott amerikai merényletsorozat elkövetőit.

MTI