Fotó: MTI/AP/Vincent Yu
Hirdetés

Az új év első Peking-ellenes tüntetésén radikális aktivisták festékkel és feliratokkal mázolták össze a népszerű, a HSBC által kibocsátott hongkongi bankjegyeken is szereplő állatszobrokat, és legalább az egyiküket felgyújtották.

A bank egykori vezetői nyomán Stephennek és Stittnek becézett, Hongkong kulturális örökségének, a brit gyarmatosítás szimbólumának számító oroszlánokat pénteken paravánnal vették körül, hogy megkezdjék a helyreállításukat.

A hongkongi tüntetők radikális csoportjai azért támadták meg a londoni központú multinacionális óriásbank helyi fiókjait és a hongkongi székház főbejáratánál álló oroszlánokat, mert a HSBC befagyasztotta egy, a tüntetők jogi költségeinek fedezésére adományokat gyűjtő szervezet számláját, rajta 70 millió hongkongi dollárral (2,6 milliárd forint). Elkoboztak 130 ezer dollár készpénzt is.

Nem ez az első eset, hogy a kínai hiedelmek szerint az általuk őrzött személynek vagy intézménynek szerencsét és prosperitást hozó oroszlánok ikonikussá vált szobrai bajba kerültek. A második világháborúban a japán megszállók Japánba hurcolták őket beolvasztásra, de 1945-ben sikerült kimenteni az oroszlánokat egy oszakai hajójavító műhelyből, és már a rákövetkező évben visszaállították őket a bankszékház elé.

A bronzoroszlánok egyike, Stephen akkor is renoválásra szorult, mert „lőtt sebekkel a testén” került elő.