A Judicial Watch nevű csoport azzal érvel, hogy Hillary Clinton azért nem nevezhető ki külügyminiszternek, mert az alkotmány megtiltja kongresszusi politikusok kinevezését olyan posztra, amely magasabb fizetéssel jár, mint a kongresszusi tagsággal járó bér. 2008 januárjában George Bush elnök 191 ezer 300 dollárra emelte a miniszteri fizetéseket, és ez jóval magasabb, mint a kongresszusi tagsággal járó bér. Tehát: Clinton többet keresne kinevezett miniszterként, mint megválasztott szenátorként – érvel a Judicial Watch.

Csakhogy a héten a kongresszus mindkét háza megszavazta a bércsökkentést, 186 ezer dollárra, éppen azért, hogy ne legyen alkotmányos akadálya Hillary Clinton kinevezésének. Ezzel a gyakorlattal egyébként a törvényhozás már korábban is élt: amikor például Richard Nixon elnök igazságügyi miniszterré nevezte ki William Saxbe-t, vagy amikor Bill Clinton Lloyd Bentsent nevezte ki pénzügyminiszterévé.

A Judicial Watch elnöke, Tom Fitton, most azt nyilatkozta: valószínűleg bíróság elé viszik a kongresszus döntését, ami mindenképpen precedens lesz az amerikai történelemben.

(MR)