Fotó: MTI/AP
2015. október 20-án készült kép a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműről Enerhodarban. Orosz csapatok támadását követően az atomerőműben tűz ütött ki 2022. március 4-én
Hirdetés

Hajnalban az ukrán vészhelyzeti hatóságok azt közölték, hogy tűz ütött ki az erőműnél az orosz csapatok támadását követően. Néhány órával később érkezett hírek szerint sikerült eloltani a lángokat, amelyek egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

Grossi azt nem közölte, hogy az erőmű dolgozóinak sérülését mi okozta.

A főigazgató sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatos kapcsolatban vannak az ukrán hatóságokkal. Kiemelte, hogy az erőmű mind a hat reaktorának biztonsági rendszere sértetlen, nem került radioaktív anyag a levegőbe.

A zaporizzsjai atomerőműben jelenleg a hat közül csak egy reaktor üzemel, a többit lekapcsolták vagy rutinjellegű karbantartási munkálatok miatt jelenleg nem működik.

Korábban írtuk

Rafael Grossi azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna folytasson tárgyalásokat a csernobili atomerőmű területén a NAÜ védnöksége alatt. Egy ilyen találkozón a felek elkötelezhetnék magukat amellett, hogy garantálják az ukrajnai atomlétesítmények biztonságát.