A kormány átalakításáról még szerdán tett bejelentést Andrej Plenkovic kormányfő. Boris Milosevic miniszterelnök-helyettes helyére, aki a szerb nemzetiséget képviseli a kormányban, Anja Simpragát, a Független Szerb Demokratikus Párt (SDSS) parlamenti képviselőjét nevezték ki.

Hirdetés

Josip Aladrovic munkaügyi minisztert Marin Piletic, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) parlamenti képviselője váltotta a tárca élén. Tomislav Coric gazdasági és fejlesztési miniszter helyére Davor Filipovic került.

A minisztercserékre azért volt szükség, mert Milosevic és Aladrovic ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség. Coric saját kérésére távozott a kabinetből. Sajtóhírek szerint a Horvát Nemzeti Bank alelnöki tisztségére pályázik.

Plenkovic pénteken a sajtónak úgy nyilatkozott: a kormány új tagjai meggyőző bizalmat kaptak a parlamentben. A miniszterekre 77 képviselő szavazott a 151 fős törvényhozásban.

Korábban írtuk

A kormányfő arra számít, a közvélemény ezek után meglátja a különbséget az ellenzék és a kormánypártok között, tekintettel arra, hogy „számos olyan kihívással néztek szembe, amilyennel egy kormány se előtte”.

Az ellenzék mindazonáltal úgy értékelte: nem a kormány átalakításáról, hanem az állam és a demokrácia aláásásáról, a kormány dekriminalizálásáról, kozmetikázásról és az érdekkoalíció fenntartásáról van szó.