Megszavazták a „Katalán Köztársaság” függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A titkos szavazáson az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le.

A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

Carles Puigdemont katalán elnök békére intette a függetlenség támogatóit, akiknek szerinte most a békesség és méltóság értékeihez kell ragaszkodniuk. Puigdemont a katalán parlament épületében több száz híve előtt hangsúlyozta: a parlament pénteken megtette azt a régóta vágyott lépést, amelyért már hosszú ideje küzdött, és teljesítette a szavazóktól kapott felhatalmazást.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a katalán válság legújabb fejleményei után leszögezte: semmi nem változik az Európai Unió számára, továbbra is Spanyolországot tartja az egyetlen tárgyalópartnerének. Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy részesítse előnyben az „érvek erejét” az „erő érvével” szemben.

A washingtoni külügyminisztérium állásfoglalásában hangsúlyozta: az amerikai kormányzat szerint Katalónia Spanyolország szerves része, és az Egyesült Államok támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy erős és egységes Spanyolország megőrzésére.

MTI

Az Európai Bizottságnak nincs újabb hozzáfűznivalója

Nincs újabb hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője pénteken, röviddel azután, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot.

„Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk” – mondta Mina Andreeva.

Az Európai Bizottság a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke korábban kijelentette, Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában, ezért nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

MTI