Fotó: shutterstock.com/photofilippo66 (illusztráció)
Hirdetés

A Matteo Salvini vezette ellenzéki Liga párt képviselői a szavazás elején nagy méretű transzparenst tartottak a magasba az ülésteremben „Stop az illegális bevándorlási törvényre” felirattal. Szégyen, szégyen! – skandálták a jobbközép frakciók tagjai.

A képviselőház 279 igen és 232 nem szavazattal elfogadta a volt belügyminiszter Matteo Salvini nevével fémjelzett migrációs-biztonsági törvénycsomag módosítását. Az intézkedéseket a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) akkori közös kormánya 2019 augusztusában vezette be. A módosítások a 2019 szeptemberében történt kormányváltással indultak, amikor az M5S a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást.

Az alsóházi szavazás a törvénymódosítás utolsó előtti állomásának számított. A következő és egyben utolsó parlamenti lépcsőfoknak a szenátusi voksolás lesz, amelynek végső határideje december 20. Ezt követően a Salvini-féle törvényeket új migrációs jogszabályok váltják fel.

A szenátusban a kormányerők nem bírnak széles többséggel, elemzők ezért figyeltek fel arra, hogy az M5S képviselői közül is már öten tartózkodtak, hárman pedig nemmel szavaztak a törvénymódosítására.

Korábban írtuk

Matteo Mauri helyettes belügyminiszter a Salvini-féle törvények átírását az emberséghez és a nemzetközi joghoz való visszatérésnek nevezte. A módosítások értelmében a kormány véget vet a „bezárt kikötők” korábbi politikájának: többek között erősítik a befogadási rendszert, majdnem automatikus menedékben részesítik a tengeren érkezőket, akik a nemzeti egészségügyi és társadalombiztosítási hálózatba is bekerülnek, felgyorsítják az állampolgársági eljárást, eltörlik a migránsokkal érkező civilhajókra kivetett szankciókat. A Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország úgy látja, a kormány megnyitja a kikötőket az illegális bevándorlók előtt, cinkosává válik az embercsempészeknek, és biztonsági veszélynek teszi ki Olaszországot és Európát is.

Ezzel egy időben Matteo Salvini bejelentette, hogy szombaton a szicíliai Catania bíróságán lesz, ahol az úgynevezett Gregoretti-ügyben folytatódik az ellene indított előzetes eljárás. Az első ülés október 3-án volt, azóta a koronavírus-járvány miatt szüneteltek az ülések. Most a bíróság Giuseppe Conte miniszterelnököt, Danilo Toninellit a kikötőkért felelős volt közlekedési és infrastrukturális minisztert, valamint Elisabetta Trentát a védelmi tárca volt vezetőjét kívánja meghallgatni tanúként.

A Gregoretti nevű hajó tavaly július végén öt napig várakozott, mielőtt a fedélzetén érkezett 131 fős migránscsoport tagjai partra szállhattak. Matteo Salvinivel szemben többek között a bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak eljárást. A volt belügyminiszter az első tárgyaláson személyesen megjelent. A bíróság úgy döntött, hogy az eljárást a volt és jelenlegi római kormány tagjainak meghallgatásával folytatja. Ezt Matteo Salvini és sajtókommentárok is kedvező jelként ítélték meg, hangoztatva, hogy a bíróság lépése a volt kormány felelősségének tisztázására irányul.

A bíróság azt is elrendelte, hogy a rendőrség részletes vizsgálatot végezzen a tavaly nyártól az olaszországi partokra migránsokkal érkező hajókkal szembeni kormánydöntésekről. Sajtóértesülések szerint száznegyven esetet gyűjtöttek össze, és a bíróság tüzetesen átvizsgálta azt a magatartási kódexet is, melyet még 2017-ben az akkori baloldali Gentiloni-kormány belügyminisztere, Marco Minniti írt alá az olaszországi partokra migránsokkal érkező civilhajók mögötti szervezetekkel.

Matteo Salvini ügyvédei a szintén szombatra, a szicíliai Palermo bíróságán kitűzött ülés elhalasztását kérelmezték. Utóbbi az Open Arms hajójának feltartóztatását érinti, amely 2019 augusztusában huszonegy napig várakozott 163 bevándorlóval a fedélzetén.

A képviselőház után a szenátus is ratifikálta az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) reformját szerda este, az európai uniós politikáról tartott parlamenti szavazás azonban rámutatott a Giuseppe Conte vezette kormány gyengeségére egymáshoz közelítve a miniszterelnököt bíráló kormánypárti és ellenzéki erőket.

Az alsóház délelőtti szavazata után, a felsőház is elfogadta Giuseppe Conte felszólalását az európai uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő ülése előtt. A miniszterelnök részletezte, kormánya miként akarja felhasználni a gazdasági helyreállításra szánt 209 milliárd eurós forráscsomagot, valamint a római parlament szavazatát kérte az Európai Stabilitási Mechanizmus uniós reformjához.

A szenátusban 156 volt az igen szavazat, 129-en voksoltak nemmel, négyen tartózkodtak.

Nem váltak valóra az Öt Csillag Mozgalom (M5S) radikálisabb szárnya és a szintén kormánypárt Élő Olaszország (IV) fenyegetései a kormány megbuktatásáról, sajtókommentárok szerint azonban a helyzet a vihar előtti csendet idézi. Giuseppe Conte úgy vesz részt a brüsszeli találkozón, hogy kormánya még mindig nem tudott megállapodni a gazdasági helyreállítási források felhasználási terveiről.

A legkisebb, három százalékos kormányerő Élő Olaszország vezetője, Matteo Renzi felsőházi felszólalásában ismételten bírálta, hogy Giuseppe Conte a kormánypártok és a parlament bevonása nélkül akar dönteni az uniós támogatások osztásáról. Renzi ultimátumot intézett Contéhoz. Kijelentéseit a jobbközép koalíció frakciói tapssal kísérték, a Liga párt vezetője Matteo Salvini személyesen gratulált Renzinek.

Matteo Salvini arra szólította fel a kormányt, ne engedjen mindenben az EU diktálta pénzügyi-gazdasági feltételeknek: „az európai szigor halálra ítél bennünket” – jelentette ki. Az Európai stabilitási mechanizmust fordított Robin Hoodnak nevezte, mivel „attól vesz el, akinek szüksége van rá, csak azért, hogy a német bankokat mentsék”.

Salvini hangsúlyozta, hogy miközben a kormány a parlamentben keresi saját többségét, az országban a jobbközép képviseli a többséget. A Liga vezetője hozzátette, az unió Olaszországot és több más tagállamot a migránsok befogadásával zsarolja ahelyett, hogy Európa déli és keleti határai védelmét szorgalmazná.

Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni úgy látta, nehéz olyan Európára bízni magunkat, amely „uzsorásként” a járványpénzek juttatásával zsarolja a tagállamokat. Meloni azt kérdezte, „mi undorítóbb annál, amikor azzal akarnak engedelmességre bírni, hogy máskülönben nem adnak pénzt az idős lakosságnak a járvánnyal szembeni megmentésére”.

„Még a háborúkban sem bombázzák a kórházakat” – mondta Giorgia Meloni. Úgy vélte, az unió ugyanazt a módszert használja Olaszországgal szemben mint Magyarországgal és Lengyelországgal, vagyis Rómát az ESM-források elfogadására akarják kényszeríteni, máskülönben nem kap a gazdasági helyreállítási forrásokból sem.

Giorgia Meloni az egykori mozgalomból lett párt M5S tagjaihoz fordulva arra szólította fel őket, ne adják el magukat és ne féljenek a választásoktól.

Az első elemzések szerint a Conte-kormány következő erőpróbája a költségvetési törvény december végi parlamenti szavazása lesz. A jól értesült affariitaliani.it hírportál januári kormányválságot jósol egy esetleges szakértői kormány felállításával.

„Politikai színházról” beszélt Guido Crosetto az FdI országos koordinátora, aki szerint a második Conte-kormány szellemi atyjának számító Matteo Renzi nem a kormányt, hanem Giuseppe Contét akarja félreállítani a „szálakat a háttérben szövő” M5S-politikus Luigi Di Maio segédletével.