Hétfő reggel megszületett a megállapodás az előző délután megkezdődött brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására.

Donald Tusk, az euóövezeti – egyben az uniós – állam-, illetve kormányfők testületének elnöke azt közölte a Twitteren: „egybehangzó megállapodás született”.

Elsőként Charles Michel belga kormányfő jelentette be a megállapodás hírét Twitter-bejegyzésében. Az információt néhány perccel később Joseph Muscat máltai kormányfő is megerősítette, szintén Twitter-beegyzésben.

Ezután nem sokkal hivatalosan bejelentették, hogy az uniós vezetők sajtótájékoztatót tartanak.

Görögországnak szigorú feltételeket kell teljesítenie a megállapodás értelmében – közölte az eurózóna-csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón Donald Tusk, az euróövezeti – valamint egyben az uniós – állam-, illetve kormányfők testületének az elnöke.

„A döntés esélyt nyújt Görögországnak arra, hogy európai partnerei segítségével rendeződjön a helyzete” – mondta.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett: a megállapodás a helyes lépést jelenti abba az irányba, hogy újraépíthessék a bizalmat. Megjegyezte ugyanakkor, ezt még sok további lépésnek kell követnie.

A görög parlamentnek szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással – közölte hétfő délelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár.

Merkel arra is kitért, hogy a mintegy 50 milliárd eurós privatizációs alapból – amely alapban ott lesznek majd az újra feltőkésített bankok is – a görög adósságtömeget fogják csökkenteni.

Miután a hitelezők elvégzik a most tett görög vállalások teljesítésének első felülvizsgálatát, az Eurócsoport kész lehet arra, hogy szükség esetén hosszabb futamidőt állapítsanak meg a görög tartozásokra – mondta a kancellár.

Kemény csatában sikerült kivédeni a szélsőséges terveket – mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfő délelőtt, az euróövezeti csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

„A méltóság üzenetét továbbítottuk egész Európának” – fogalmazott Ciprasz.

A görög miniszterelnök – akinek az athéni parlamentet szerdáig rá kell bírnia arra, hogy jóváhagyja a most Brüsszelben megkötött megállapodás kulcselemeit – hangsúlyozta, a piacok meg fogják érteni, hogy lekerült a napirendről a „grexit”, vagyis Görögország távozása az eurózónából.

MTI