A cseh kabinet szeptember végén vezette be az ellenőrzéseket a szlovák határon, hogy megfékezze az illegális migrációt. Rakusan szerint azóta a helyzet lényegesen megjavult, ezért a továbbiakban már el lehet tekinteni ettől a rendkívüli intézkedéstől. Rendőrök azonban továbbra is nagyobb számban figyelik majd a határátkelőket és a zöldhatárt is. „Szükség esetén a kormány kész változtatni döntésén” – tette hozzá a miniszter. Másfelől – emlékeztetett Vít Rakusan -, az Európai Unió szabályzata csak négy hónapig teszi lehetővé a tagországoknak, hogy ideiglenesen ellenőrzésük alá vonják a belső schengeni határokat.

Hirdetés

A miniszter elmondta, hogy a vonatokat a szlovák oldalon továbbra is közös-cseh-szlovák rendőri őrsök fogják ellenőrizni, hogy kiszűrjék az esetleges migránsokat. A cseh kormány már egy hete kivonta a katonákat és a vámosokat a határőrizetből. Petr Fiala miniszterelnök szerint ez újabb lépés volt ahhoz, hogy a cseh-szlovák határon megszüntethessék a rendkívüli helyzetet.

A szlovák kormány többször is élesen bírálta Prága lépését, de a csehek kitartottak döntésük mellett. A két kormányfő találkozóján novemberben Prágában azonban abban egyetértésre jutottak, hogy a problémát elsősorban a külső schengeni határok őrizetének megerősítésével kellene megoldani.

Korábban írtuk