Hétfőn Brian Kemp, az Egyesült Államok déli Georgia államának republikánus kormányzója aláírta azt a törvényt, amely az országban elsőként hatályon kívül helyezte az állampolgárok letartóztatási jogosultságára vonatkozó rendeletet. „Ma lecseréljük ezt a visszaélésekre lehetőséget adó törvényt” – fogalmazott a kormányzó. Kemp szerint ezzel a lépéssel sikerül „kiirtani az igazságtalanságot és jobb útra terelni az államot.”

Hirdetés

Az amerikai polgárháború (1861-1865) korszakából származó jogszabály miatti elégedetlenségek egy 2020 februárjában történt eset kapcsán lángoltak fel. Greg McMichael és fia, Travis McMichael üldözték, majd agyonlőtték az éppen kocogó 25 éves afroamerikai Ahmaud Arberyt, akiről azt gondolták, hogy betörést követett el. Egyik szomszédjuk, William Bryan csatlakozott az üldözéshez és lefilmezte az esetet.

A gyilkosság országos felháborodást keltett, miután nyilvánosságra került a videofelvétel, amelyen jól látható, hogy Arberynek egy teherautó próbálja meg útját állni. A kocsiban ülő két fegyveres férfi kiszállt, földre teperte az áldozatot, majd három lövés dördült, és a fiatalember holtan maradt az utcán. Az idősebb McMichael először azt állította, hogy Arbery az útját állta, s ezért keveredtek vitába, a lövések pedig „véletlenül” dördültek el. Később azonban már azt mondta, követte Arberyt, mert azt hitte, hogy ő felelős a környékbeli lopásokért.

Később nyilvánosságra került egy másik videofelvétel is, amelyen az látszik, hogy Arbery egy építkezési területre sétált be, a gyanúsítottak szerint tolvajként. Azt ugyanakkor semmi sem támasztja alá, hogy a fiatalember bármit is eltulajdonított volna.

Korábban írtuk

Fokozta az üggyel kapcsolatos felháborodást, hogy a rendőrség csak 74 nappal a bűncselekményt követően jelentette be, hogy gyilkosság és súlyos testi sértés vádjával letartóztattak két fehér férfit, Gregory McMichael nyugalmazott rendőrnyomozót és a fiát, Travist.

Arbery édesanyja, Wanda Cooper-Jones hétfőn azt mondta: reméli, hogy az új törvény életeket ment. „Úgy gondolom, hogy a törvény aláírása gondolkodásra készteti az embereket, mielőtt önbíráskodásra vetemednének” – fogalmazott a nő.

A 65 éves Gregory McMichaelt, 35 éves fiát, Travist és szomszédjukat, William Bryant a többi között gyilkossággal és emberrablással is vádolják. Tárgyalásuk októberben kezdődik. Mindhárman ártatlannak vallották magukat.