Fotó: ShutterStock.com/Paolo Bona (archív)
Hirdetés

A bronzból öntött harangokat négy éve keresték a bazilika romjai alatt. Teljes épségben kerültek elő.

A bazilika négy harangjának megtalálása jelképesen kárpótol minden megpróbáltatásért – nyilatkozta Rosaria Mencarelli, a régió műemlékvédelmi felügyeletének vezetője. Hangsúlyozta, hogy a romeltakarítási munkák ezentúl gyorsabban tudnak haladni, mivel eddig a harangok keresése miatt óvatosan, méterről méterre dolgoztak.

Az európai védőszentként tisztelt Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója szülőházára emelt bazilika a 2016. október 30-i földrengésben omlott össze. A templomból csak a homlokzat és a hajók tartófalainak egy része maradt meg.

A 2016-os földrengéssorozat a közép-olaszországi tartományokat érintette: az első nagyobb, hatos erősségű rengésben Amatrice városa dőlt össze, az október végi 6,5-ös erősségű földmozgás epicentruma az umbriai Norcia térségében volt, január 18-án pedig egy 5,5-ös földrengés következett.

Korábban írtuk

A földrengésekben több mint háromszázan meghaltak, több mint negyvenezren veszítették el otthonukat. Az utóbbi majdnem négy év alatt az összedőlt vagy megrongálódott templomok közül egyedül Marche tartományban Tolentino templomát állították helyre 2017-ben a magyar kormány segítségével.