Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Radikális szervezetek tűz alá vették a damaszkuszi orosz nagykövetséget.
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Tűz alá vették a damaszkuszi orosz nagykövetséget, kereskedelmi képviseletet és békítő központot Kelet-Gútából a militánsok – jelentette ki Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a központ parancsnoka.

Jevtusenko szerint a radikális szervezetek tűz alatt tartják a szíriai kormányerőket, hogy reakciót provokáljanak ki tőlük. Mint mondta, Damaszkuszban a belövések következtében 13 ember halt meg, és további 135 szenvedett sebesüléseket az elmúlt 10 nap során. 

A Dzsais al-Iszlam elnevezésű iszlamista csoport egyébként szerdán közölte, hogy nem kíván élni a Kelet-Gútából való szabad elvonulás lehetőségével, amit az orosz parancsnokság ajánlott fel. Egy nappal korábban a Fajlak ar-Rahmán csoportosulás hasonló bejelentést tett.

Jevtusenko tábornok közölte, hogy Szíriában – Kelet-Gútát kivéve – egészében véve normalizálódik a helyzet, amiben nagy szerepe van az ENSZ BT 2401-es, 30 napos tűzszünetet elrendelő határozatának.

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon fejezte ki együttérzését orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak az An-26-os szállítógép Hmejmímben történt lezuhanása miatt. Az orosz védelmi tárca közlése szerint a keddi légi balesetben 39-en haltak meg, köztük egy orosz vezérőrnagy és 26 tiszt.

A két vezető a Kreml közleménye szerint a BT-határozat tükrében megvitatta a kelet-gútai helyzetet, hangsúlyozva a terrorellenes küzdelem és a humanitárius segélyezés folytatásának fontosságát. Erdogan tájékoztatta Putyin az afríni török hadműveletről. A felek emellett szót ejtettek a kétoldalú témákról is, köztük közös stratégiai energetikai projektek megvalósításáról.

(MTI)