Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis
Tüntetők tiltakoznak a litván kormány vilniusi épülete előtt 2021. július 29-én az ellen, hogy a hatóságok Dieveniskes határtelepülésen tervezik elhelyezni a Fehéroroszország felől érkező közel-keleti illegális bevándorlókat
Hirdetés

Rustamas Liubajevas tábornok hétfőn az LRT közszolgálati rádióadónak nyilatkozott. Elmondta, hogy a határállomásokon nem tudnak több migránst elhelyezni.

A Fehéroroszországgal közös határon 17 litván határőr őrs található. A múlt héten az illegális bevándorlók többségét onnan egy sátortáborba szállították át, amelyet a litván belügyminisztérium közrendvédelmi szolgálatának rudninkai lőterének közelében állítottak fel. A hétvégén azonban ismét megteltek az őrsök illegális bevándorlókkal.

„A hétvége forró volt a határőrök számára. Vasárnap 289 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ami az év eleje óta egy nap alatt a legmagasabb szám” – tette hozzá a tábornok.

A litván határt Fehéroroszország felől átlépő migránsok előző tetőzését július 28-án regisztrálták. Akkor egy nap alatt 171 illegális bevándorlót vettek őrizetbe.

Korábban írtuk

Az év eleje óta 3545 illegális bevándorlót tartóztattak fel a litván-fehérorosz határon. Ez majdnem 44-szer több, mint a 2020-as év egészében. Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök figyelmeztetett, hogy országa odáig feltartóztatta a szomszédos államba tartó migránsokat, de a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot továbbra is folytatnia.

Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió azt veti a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan engedik át az illegális migránsokat Litvánia területére.

Információk szerint az Európai Unió tárgyalásokat folytat Irakkal az illegális migránsok feltartóztatásáról, és hasonló megbeszéléseket tervez több afrikai országgal is.

Johansson: a litvániai migrációs válság fehérorosz provokáció

A litvániai migrációs válságot a fehérorosz rezsim provokációjának kell tekinteni – jelentette ki Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa hétfőn a litván fővárosban.

Vilniusban tartott sajtóértekezletén Johansson hangsúlyozta: meg kell mutatni az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vezette rezsimnek, hogy az illegális bevándorlók nem juthatnak be az Európai Unió (EU) területére.

Megjegyezte, hogy az EU kész átfogó segítséget nyújtani Litvániának, és kész finanszírozni az illegális migráció elleni további intézkedéseket az Európai Bizottság (EB) pénzeszközeiből. Hozzátette: az EB küldöttsége hamarosan Vilniusba érkezik, hogy megbeszélje ennek részleteit.