Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski
Liz Truss brit külügyminiszter 2022. április 5-én
Hirdetés

Liz Truss brit külügyminiszter a lépést indokló nyilatkozatában közölte: a szolgáltatásexport tilalma elvágja Oroszországot az üzleti tevékenység lehetőségétől olyan szektorokban, amelyek kritikus fontosságúak az orosz gazdaság számára. A szankciók alapján az orosz üzleti vállalkozások nem vehetik igénybe brit könyvvizsgálói, menedzsertanácsadási és PR-vállalatok szolgáltatásait.

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint Oroszország erőteljesen függ a nyugati szolgáltatási vállalatoktól a feldolgozóipari termékek gyártásában és exportjában, és importjának tíz százalékát az ilyen jellegű szolgáltatások adják.

A tárca szerdai bejelentése szerint érvénybe lépett az az új törvény is, amelynek alapján a közösségi médiafelületek, az internetszolgáltatók és a mobileszközökön használatos alkalmazások forgalmazói kötelesek blokkolni két orosz médiaszolgáltató, az RT és a Szputnyik által terjesztett tartalmakat.

A brit külügyminisztérium szerint e két orosz médiacég jelentős dezinformáció-forrásként működik.

Chris Philp, a médiaügyekért is felelős brit kulturális minisztérium technológiai és digitális kérdésekkel foglalkozó államtitkára az új szankciók szerdai bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: az RT és a Szputnyik túl hosszú ideje terjeszt „komoly híreknek álcázott veszélyes képtelenségeket” az Ukrajna elleni orosz invázió igazolása érdekében.

E két médiaszervezet Nagy-Britanniában már nem végezhet közvetlen műsorszóró tevékenységet, és az új törvény alapján honlapjaik, a közösségi médiafelületeken lévő oldalaik és mobilalkalmazásaik sem lesznek elérhetők – hangsúlyozta az államtitkár.

A műsorszóró engedélyek kiadásáért is felelős brit távközlési felügyelet (Ofcom) márciusban vonta vissza az RT televízió nagy-britanniai műsorszolgáltatási jogosítványát, azzal az indokolással, hogy a hatóság nem tartja alkalmasnak az RT nagy-britanniai műsorszórási jogosultságának birtokosát, a TV Novosztyit e jog további gyakorlására.

A brit kormány hasonló szankciókat léptetett érvénybe a Szputnyikot irányító orosz állami médiacég ellen is.

A londoni külügyminisztérium szerdán további orosz médiacégek és újságírók ellen rendelt el szankciókat álinformációk terjesztése címén. Köztük van Jevgenyij Poddubnij és Alekszandr Koc, az összoroszországi állami televízió, illetve a Komszomolszkaja Pravda haditudósítói.

A tárca tájékoztatása szerint London az ukrajnai háború kitörése óta eddig 1600 orosz személy és vállalat, illetve állami szerv ellen léptetett érvénybe szankciókat.

Korábban írtuk