Fotó: MTI/EPA/Action Press pool/Henning Schacht
Hirdetés

Az új típusú koronavírus tömeges németországi terjedésének kezdete, február 25. óta készített felmérések mind azt mutatják, hogy erősödnek a kormánypártok, és a lakosság túnyomó többsége támogatja a járvány lassítására tett intézkedéseket.

Főleg a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége erősödik, de a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is elindult felfelé az utóbbi éveket jellemző népszerűségi hullámvölgyből.

Az egyik legtekintélyesebb kutatóintézet, az Infratest dimap adatai szerint például a CDU/CSU országos választói támogatottsága a február közepén regisztrált 26 százalékról április közepére 38 százalékra emelkedett, egy másik vezető intézet, Forsa felmérései szerint pedig 27 százalékról 39 százalékra. A jobbközép pártszövetség legutóbb 2017 augusztusában állt ezen a szinten. Az SPD a 2019 tavaszán regisztrált szintig, 17 százalékig erősödött a járvány előtt mért 13-14 százalékról.

Ugyancsak az Infratest dimap mutatta ki – egy még március végén készített felmérésében -, hogy a német lakosság 95 százaléka helyesli a cseppfertőzéssel terjedő vírus átadásának megelőzésére bevezetett társas távolságtartási szabályokat. Az intézet legutóbbi, szombaton ismertetett adatai szerint a lakosság 69 százaléka nem tartja túlságosan megterhelőnek a védekezést szolgáló korlátozásokat, és csupán 10 százalék érzi nagyon súlyosnak a korlátozások terhét.

A vezető politikusok közül leginkább a CDU-s kancellár, Angela Merkel és a CSU elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök, valamint az SPD-s alkancellár-pénzügyminiszter, Olaf Scholz válságkezelő munkáját értékelik a németek, mindhárman jóval elfogadottabbak a választók körében, mint a járvány előtt. A CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter és az SPD társelnökei – Saskia Esken és Norbert Walter-Borjans – munkájának választói megítélése nem változott számottevően, ami valószínűleg annak tulajdonítható, hogy nem tartoznak a védekezés irányítói közé.

A szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki oldalán valamennyi párt támogatottsága gyengült. A Zöldek a járvány előtt utolérték a CDU/CSU-t, választói támogatottságuk akkor elérte a 26 százalékot, az Infratest dimap szombati adatai szerint viszont már csak 19 százalékon állnak, a Forsa szerint pedig 15 százalékon. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága a 14-15 százalékról a 10 százalék körüli szintre süllyedt. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a járvány előtti 9-10 százalék helyett a választók 7-8 százalékának támogatására számíthat, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) az év elején mért 8-9 százalék után az 5 százalékos bejutási küszöb körül áll.

Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) vasárnapig 139 897 ember szervezetében mutatták ki, ami 2458 esettel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2700-zal 88 000-re emelkedett.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) 4294 igazolt fertőzött halt meg, ez 184 esettel több az egy nappal korábbinál.