Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az Európai Unió máltai központú hivatala szerint a bevándorlók lényegesen több kérelmet nyújtottak be júliusban az előző hónapokhoz képest. A kérelmek száma a koronavírus-járvány kitörése óta a legmagasabb volt ebben a hónapban, és megközelítette a világjárvány előtti szintet.

A jelentés szerint júliusban mintegy 50 ezer, nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az unióban, 8 százalékkal többet, mint az előző hónapban. A menedékkérők legtöbbje szíriai, afgán, török, pakisztáni és iraki volt. Az afgánok beadott kérelmeinek száma az ötödik egymást követő hónapban növekedett. Júliusban mintegy 7300 volt, 21 százalékkal több, mint júniusban. A szíriaiak által beadott kérelmek száma 8500 volt júliusban, ami 14 százalékkal több az előző hónap adataihoz képest. Az afgán és a szíriai kérelmek száma közötti különbség 2020 decembere óta csökken – közölték.

A felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak által beadott kérelmek száma megközelítette a 2200-at, míg számuk júniusban 1900, májusban 1500 volt. Legtöbbjük Afganisztánból érkezett.

Az illetékes tagállami hatóságok júliusban mintegy 35 100, elsőfokú határozatot hoztak 39 százalékos pozitív elbírálás mellett. A pozitív tagállami határozatok legtöbbje menekültstátuszt, illetve kiegészítő védelmet biztosított a kérelmezőknek. Az elismerési arány különösen a szíriainak (87 százalék) és az eritreaiaknak (81 százalék) kedvezett. Az afgánok kérelmeinek pozitív elismerési aránya 45 százalékos volt – közölték.

Korábban írtuk