Tusk egyetlen jelöltként pályázott az elnöki posztra, miután a lehetséges fő riválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a PO egyik alelnöke, szintén pályázott, de később lemondott a jelöltségről.

Hirdetés

A 240 regionális választóbizottságban szombaton lebonyolított szavazás során több mint 11 ezer párttag voksolt Tuskra, ami 97,4 százalékos támogatottságot jelent – közölte vasárnap délelőtti sajtóértekezletén a PO választási biztosa, Dorota Niedziela.

Tuskot a PO országos tanácsa július elején választotta meg az egyik alelnöknek, és a tisztújító szavazásig megbízta a párt irányításával. Ő akkor arra tett ígéretet, hogy megerősíti a PO-t a következő, 2023-ban esedékes hazai parlamenti választásokra.

A PO-nak októberben átlagosan 28 százalékos támogatottsága volt országosan, míg a kormányzó Jog és Igazságosságé (PiS) 38 százalékos volt.

Tusk júliusban, amikor átvette a párt irányítását az alelnöki posztra visszalépő Borys Budkától, bejelentette: hónapokon belül távozik a EPP elnöki posztjáról. Az európai pártcsalád új elnökét a tervek szerint jövő áprilisban választják meg.

Korábban írtuk