Őrizetbe vettek egy embert a szövetségi hatóságok pénteken az amerikai demokrata párti politikusoknak, illetve a Donald Trump elnököt bírálóknak küldött csőbombák ügyében – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A gyanúsítottat Miami térségében állították elő – közölte a rendvédelmi szervek egyik nevének elhallgatását kérő illetékese.

A Floridában őrizetbe vett férfi a fő gyanúsított. Az 56 éves Cesar Sayoc büntetett előéletű – közölték illetékesek. A New York-i születésű férfit 2002 augusztusában Floridában elítélték, miután pokolgéppel fenyegette meg az egyik floridai szolgáltató cég képviselőjét – közölte Ronald Lowy ügyvéd, aki az ügyben a férfit képviselte. Korábban, az 1990-es években lopásban és orgazdaságban találták bűnösnek.

Donald Trump pénteken a Fehér Házban megerősítette, hogy őrizetben van a csőbomba-ügy egyik gyanúsítottja, és közölte, hogy „törvény teljes szigorával” fogják felelősségre vonni.

„Soha nem engedhetjük meg, hogy a politikai erőszak gyökeret verjen Amerikában” – jelentette ki az elnök. Trump „hitványnak nevezte ezeket a terrorcselekményeket”, és kijelentette, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk. Az elnök dicsérte a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) az ügyben végzett „hihetetlen munkáját”.

A nyomozás Florida déli részére és az ottani postahivatalokra összpontosult. A nap folyamán később Jeff Sessions főügyész, igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az őrizetbe vett férfi ellen öt pontban emelnek vádat, köztük volt elnökök megfenyegetése miatt, és ha bűnösnek bizonyul, összesen 58 év börtönbüntetést kaphat.

Eddig senki sem vállalta magára a tucatnyi levélbomba küldését, amit a hatóságok terrorizmusnak minősítettek. Christopher Wray, az FBI igazgatója azt közölte a sajtóval, hogy részben ujjlenyomatok, részben DNS-minta alapján azonosították a gyanúsítottat. Session politikai motívumokra gyanakszik, Wray azt mondta, hogy még korai a gyanúsított indítékainak a találgatása.

A küldeményeket nem egészen két héttel a november 6-án esedékes félidős kongresszusi választások előtt adták postára, amelyek során megváltozhatnak a hatalmi erőviszonyok Washingtonban. A CNN közben pénteken jelentette, hogy újabb csőbomba ügyében nyomoznak a kaliforniai sacramentói hatóságok, amelynek címzettje a Trump elnököt bíráló Kamala Harris demokrata párti szenátor. Nem zárható ki, hogy több ilyen szerkezet van még úton a címzett felé.

Az elmúlt napokban tucatnyi csőbombát találtak az Egyesült Államok több államában és Washingtonban. A bombák címezettjei között volt Barack Obama volt demokrata párti elnök, külügyminisztere, Hillary Clinton, a CNN és Maxine Waters kaliforniai republikánus politikus, valamint Robert de Niro színész és Soros György milliárdos, valamennyien Donald Trump amerikai elnök heves bírálói.