Vlagyimir Putyin orosz és Mirek Topolánek cseh kormányfő – utóbbi az Európai Unió soros elnökeként – Moszkvában bemutatta az oroszok aláírását a gázszállításokat ellenőrző nemzetközi csoport működési szabályzatán. Ukrajna is aláírta az Európának szánt orosz gáztranzit megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet. Ezt kora hajnalban jelentette be Julija Timosenko ukrán miniszterelnök, miután tárgyalt Topolánekkel. A megállapodás aláírása megnyitja az utat az európai országoknak szánt orosz földgáz szállítása előtt.

Csehország kormányfője az ukrán aláírás utáni percekben, korahajnalban azt mondta, hogy Európa 36 órán belül kaphat gázt Oroszországtól. Az orosz-ukrán árvitának ugyanakkor még nincs vége: tegnap ismét megszakadtak a Gazprom és a Naftogaz tárgyalásai, mert az orosz cég köbméterenként 450 dollárt követel, ami az ukránok szerint ez elfogadhatatlan.

A magyarországi szállítórendszer felkészült az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására – reagált a Földgázelosztó Zrt a nemzetközi megállapodás aláírásának hírére. A hidegben nőtt a hazai gázfelhasználás is, de a készletekből fedezhetők az igények, és továbbra sincs veszélyben az ellátás – tudatta közleményében az országos gázelosztó cég.

(MR)