THE DAILY EXPRESS

Aki azt hinné, túlzás a brit Daily Express nevű bulvárlapot az EU-val szembeni ellenérzéssel – hogy ne mondjunk, undorral – vádolni, tényekkel bírjuk jobb belátásra. 
 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely


Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Bojtár Gergely

Mégpedig az igazán nem a hazai jobboldal kezében lévő Wikipedia alapján. A lapra vonatkozó, angol nyelvű szócikkében ez áll: „A lap szerkesztőségi állásfoglalását gyakran rokonítják a brit Függetlenségi Párttal (UKIP), az euroszkepticizmussal és számos más jobboldali politikai szerveződéssel, beleértve a Konzervatív Párt jobboldali szárnyát, miközben a jobboldali populizmusnak ad hangot. Amerikai vonatkozású cikkeiben a Republikánus Párt felé hajlik, ugyanakkor a szerkesztőség egyes tagjai akár támogatásukról is biztosítják az »alt-right«-ot”, azaz az alternatív jobboldalt”. 

Ezután tényleg jól el kell helyezkednünk székünkben, hogy az arról való leesés veszélye nélkül fogjuk fel azt a hirtelen és érthetetlen színeváltozást, amit ez a befolyásos bulvárlap produkált tegnap annak kapcsán, hogy Giorgia Meloni, ez a nagyon rokonszenves olasz pártelnök asszony találkozott – mint tegnap hírt adtunk róla egy francia nyelvű cikk ismertetésével – Budapesten Orbán Viktorral. 

Nos, ezt a találkozót ezzel a címmel harangozta be ez a „szélsőjobbal” is flörtölő, euroszkeptikus bulvártermék: „Legújabb hír az olasz választásokról: fenyegetést jelent az EU számára, hogy az FDI szövetségre lép Magyarországgal”. 

Nézzük a cikket! 

Annak jegyében, hogy „erős üzenetet” küldjön az Európa Uniónak arról, merre keressék az olaszok lojalitását, Giorgia Meloni a vasárnapi olasz választások előtt meglátogatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. „A pár” (mármint Meloni és Orbán) megvitatta „Olaszország jövőjét”, valamint az illegális migrációt, hogy „megvédjék az európai identitást az iszlamizáció veszélyétől”. 

Ugyanakkor, hogy pofonnal is szolgáljon Franciaország és Németország irányába, Meloni fogadkozott, hogy Olaszország a kelet-európai nemzetekből álló V4 csoporttal való kapcsolataira összpontosít. 

Írja ezt úgy ez a sajtótermék, mintha nem ő érvelt volna olvasóinak hónapokon át és ma is a Brexit mellett. És most hirtelen fáj neki az eddig általa támadott Párizs és Berlin sanyarúsága? 

Meloni pártja, az Olaszország Testvérei (FDI) része annak a jobbközép szövetségnek, amely valószínűleg kormányt alakíthat a március 4-i választásokat követően. A szövetséget Silvio Berlusconi volt kormányfő és a Forza Italia („Hajrá, Olaszország!”) vezeti, és magába foglalja a Matteo Salvini által elnökölt Északi Ligát. 

És most egy olyan mondat következik, ami még az eddigieket is felülmúlja. 
„Mai budapesti útján Meloni találkozott a bajkeverő („firebrand”) magyar miniszterelnökkel és a Twitterre ezzel a kommentárral tett ki egy fényképet: »Most találkozom Orbán Viktorral. Állítsátok meg az illegális migrációt. Küzdjetek Soros és a spekulatív pénzügyesek ellen. A hazafiak tudják, miként kell ezt tenni.«„

„Firebrand”? Annak a lapnak, amelynek csillaga Nigel Farage? Ki érti ezt? Lenyeltek szerkesztőségükben két vírusos migránst?

A cikk azzal folytatódik, hogy Soros gyakori célpontja Orbánnak, és ők ketten rendszeresen ütköznek mindenben, a migrációs politikától a gazdaságig. 

A megbeszélések előtt Meloni azt mondta, hogy „Erős üzenetet akarok küldeni az EU-nak: a Visegrádi Csoportot preferáljuk, amely Európa iszlamizációja ellen van, és nem Juncker meg Merkel politikáját”. (We love Meloni!)

De Meloninak további „bűnei” is vannak. Azt mondta, „Nem csak szeretem őt, de a választási kampány közepén erős üzenetet akarok adni neki az Európa Unióval való kapcsolatunkat illetően”. 

Hozzátette: „Érdekel, mi történik Kelet-Európában, a Visegrád Csoportban, azon nemzetekben, amelyek meg akarják védeni Európa határait attól a kontroll nélküli migrációtól, amit valaki más akar, hogy megvédjük a valódi gazdaságot azon nagy pénzügyi spekulációtól, amely Brüsszelben tombol, és meg akarjuk védeni az európai identitást az európai iszlamizáció veszélyétől”. 

Majd azt mondta – mint szintén idéztük tegnapi cikkünkben –, inkább ezzel a csoporttal folytat párbeszédet, mintsem beáll a Brüsszelt irányító francia–német tengelybe – zárul a cikk. 

Alig várjuk a vasárnapi olasz választásokat. Nem lenne csodálatos végre egy olyan olasz kormány felállása, amelynek miniszterelnöke nem azt mondaná magyar társának, mint amit Matteo Renzi mondott Orbán Viktornak, hogy „előbb mossa ki a száját, mielőtt Olaszországról beszél?” Amely mondatot imádták a hazai magyargyűlölők…

Lovas István