Bukarest önkormányzata eredetileg nem járult hozzá, hogy a Bucharest Pride-ot a hagyományos útvonalon, a Victoriei (Győzelem) sugárúton rendezzék meg, arra hivatkozva, hogy a térséget a nyári időszakban sétálóövezetté alakítják minden hétvégén, de a melegfelvonulást szervező Accept egyesület nem volt hajlandó más útvonalat elfogadni, és végül elérte, hogy a melegfelvonulás miatt szombaton felfüggesszék a városháza vakációs programját.

Hirdetés

Az Accept azt is megtagadta, hogy a felvonulás létszámát úgymond egy „egy utcai keresztelő” méretére, vagyis a hatályos járványügyi előírásokban előírt ötszáz résztvevőre korlátozzák. A román média becslése szerint idén mintegy hétszer – többnyire kirívó öltözetű és frizurájú, élénk színű ruhákban táncoló, szivárványszínű óriászászlót hordozó – demonstráló vonult fel Bukarest belvárosában.

A korábbi időpontban és más útvonalon rendezett, a Normalitás menete elnevezésű ellentüntetésen több százan követelték, hogy Románia ne legalizálja az azonos neműek házasságát, élettársi kapcsolatuk bejegyzését, vagy azt, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe. A résztvevők egy része ortodox ikonokat és román nemzeti színű zászlókat hordozott, mások Románia nem Szodoma, Ne terjesszék a genderideológiát az iskolákban feliratú táblákat emeltek a magasba.

Mindkét tüntetést jelentős rendőri erőkkel biztosították, incidensekről nem számolt be a román média.

A hatályos román alkotmány nem zárja ki a melegházasság hivatalos elismerését, ugyanis a „házaspárok önkéntes elhatározásával alapított család” fogalmát használja, de a 2011-ben hatályba lépett új román polgári törvénykönyv egyértelműen leszögezi: házasságot csak egy férfi és egy nő köthet. A bukaresti parlament többszöri nekifutásra sem fogadott el olyan törvényt, amely legalizálná az azonos neműek élettársi kapcsolatát.

Egy polgári kezdeményezés nyomán 2018-ban népszavazást is tartottak Romániában a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról – megakadályozandó a melegházasság későbbi legalizálását – a referendumon azonban a részvétel nem érte el a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat”.

Korábban írtuk