„Az olyan vezető személyiségek, mint Harvey Milk mutatták meg nekünk, hogy az életutak és tapasztalatok sokszínűsége hozzájárulnak nemzetünk erejéhez és eltökéltségéhez. Kétség sem fér hozzá, a hajón szolgáló tengerészeket megihleti majd Milk élete és öröksége” – jelentette ki a Carlos Del Toro, amerikai haditengerészeti miniszter még a ceremónia előtt, amin egyébként Stuart Milk, Harvey Milk unokaöccse, illetve egyéb helyi vezetők, köztük Todd Gloria, San Diegó-i polgármester társaságában vett részt.

Hirdetés

„Harvey nemcsak az LMBTQ-közösség számára volt reménysugár, de minden amerikai számára is. Most pedig ez a hajó szolgál majd a remény jelképeként, hogy az egész világ láthassa” – írta Twitter-oldalán Todd Gloria.

Milk búvárként szolgált az amerikai haditengerészetben a koreai háború idején, de 1955-ben elbocsátották homoszexualitása miatt. 1977-ben Milk Kalifornia első, homoszexualitását nyíltan felvállaló tisztségviselője lett, amikor beválasztották San Francisco városi közgyűlésébe. 1978 novemberében meggyilkolta őt és George Moscone polgármestert a városházán egy politikai riválisa, Dan White.

2016-ban az akkori haditengerészeti miniszter, Ray Mabus utasítást adott, hogy a haditengerészet számára épülő hat új utántöltő hajót polgárjogi és emberi jogi aktivisták után nevezzék el. A General Dynamics NASSCO hajógyár 2018-ban kezdte el a munkálatokat a Harvey Milk, a Sojourner Truth, az Earl Warren, a Robert F. Kennedy, a Lucy Stone és John Lewis névre keresztelendő hajókon.

Korábban írtuk

Az új hajóosztály első tagját, a John Lewis-t a nyáron bocsájtották vízre.