Tel-Avivban a tüntetők a központi Rabin téren gyűltek össze, és egy időre eltorlaszoltak egy főútvonalat is. A megmozdulás során legalább egy embert letartóztattak. Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencia mellett is tüntettek.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A megmozdulás előzménye, hogy az izraeli parlament, a kneszet szerdán elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi az egyedülálló és a gyermeket vállalni nem képes nőknek azt, hogy béranyát fogadjanak gyermekük kihordására. Korábban csak a heteroszexuális házastársaknak volt erre joguk. A jogszabály egyúttal állami támogatást is biztosít a béranya fogadáshoz.

A tüntetők azon háborodtak fel, hogy a homoszexuális férfipárokra és egyedülálló férfiakra nem vonatkozik a törvény, pedig Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő korábban támogatásáról biztosította e jogok kiterjesztését rájuk is. A miniszterelnök ennek ellenére a kneszetben már leszavazta a törvény erre vonatkozó, saját pártja, a Likud által kidolgozott módosítását, amit azzal indokolt, hogy különben az egész jogszabály elbukott volna. Később mindazonáltal fogadkozott, hogy támogatni fog egy jövőbeli jogszabályt a férfiak jogairól a béranyák fogadásával kapcsolatban.

A tel-avivi tüntetésen részt vevő Oz Dani a Reutersnek nyilatkozva nehezményezte, hogy a jogszabály kihagyta a melegeket, illetve a férfiakat, miközben sokan szeretnének gyermeket. Mint mondta, nemrég házasodott össze párjával, és megpróbáltak béranyát fogadni Izraelen kívül, de az mintegy 1 millió sékelbe (76 millió forintba) kerülne, ennyi pénz pedig nem áll rendelkezésükre.

A megmozdulásokat több izraeli vállalat is támogatta, némelyik szabadnapot adott alkalmazottainak, hogy részt vehessenek a tiltakozásokon. Több cég közölte, hogy készen áll anyagilag is támogatni azokat a meleg párokat, akik külföldön kénytelenek béranya után nézni.