Mélypontra süllyedt Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége az elmúlt hónapban a sárgamellényesek franciaországi tiltakozásai nyomán, miközben úgy tűnik, hogy a radikális jobboldal vezetője, Marine Le Pen nagy előnyt kovácsolt a helyzetből – ezek a fő következtetései az Odoxa francia közvéleménykutató-intézet kedden ismertetett felmérésének.

Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys

A kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 27 százaléka gondolja úgy, hogy Macron jó elnök, ami 5 ponttal kevesebb, mint novemberben.

Ez a legalacsonyabb százalékpont Macron népszerűségében 2017 májusi hatalomra kerülése óta. A francia államfő népszerűsége 2018 májusa óta csaknem folyamatosan csökken.

A megkérdezettek 74 százaléka a „gazdagok elnökének” tartja Macront (három százalékponttal több egy hónap alatt), és 33 százalék tartja őt kompetensnek (16 százalékponttal kevesebb). 

A válaszadók 47 százaléka szerint fordulatot jelentenek Macron politikájában a munkások vásárlóerejének javára történő intézkedések, amelyeket december 10-én jelentett be, hogy lecsillapítsa a sárgamellényeseket, de 53 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.

Az Odoxa tanulmányának másik jelentős eleme Le Pen népszerűségének növekedése: 6 százalékponttal nőtt egy hónap alatt, a lakosság 29 százaléka szimpatizál vele. A radikális jobboldal vezetője ezzel a harmadik legnépszerűbb politikusnak számít a felmérés szerint a második helyen álló Alain Juppé bordeaux-i polgármester, volt konzervatív miniszterelnök (35 százalék) és a volt környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot (42 százalék) mögött.

Mindemellett a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) vezetője az a politikai személyiség, aki a legnagyobb ellenérzést váltja ki (55 százalék) a lakosság körében.