Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Gwilym Pryce, a sheffieldi egyetem professzora szerint a tanulmányból az a „kellemetlen lehetőség” következhet, hogy a skót városban megfigyelt „fehér menekülést” részben „pakisztáni- vagy muszlimellenes érzelmek” okozzák.

A tanulmányból, amelyet a Glasgow legszegényebb részein 2003 és 2014 között lezajlott ingatlan-adásvételek adatai alapján készítettek, kiderül: ha az újonnan érkezők vezetékneve „pakisztáni (elsősorban muszlim)” eredetű, az katalizátorként hat a „fehér, brit vezetéknevűek” elköltözésére. Egészen pontosan kimutatták, hogy ha egy „nem-fehér – elsősorban muszlim – nevű” személy 55 yardnál (50 méternél) közelebb költözik egy „fehér, brit” névvel rendelkező ingatlantulajdonoshoz, ez utóbbi fele olyan hosszan marad meg a lakhelyén, mint egyébként maradna, és ehelyett inkább elköltözik.

Pryce megjegyezte, hogy a lakosság ilyen módon történő felcserélődéséhez mindenképpen hozzájárult az a természetes folyamat, amelynek során egy újonnan beköltöző szomszéd ingatlanát először másvalakinek el kell hagynia, azonban hozzátette, hogy a „fehér, brit névvel rendelkezők” nagyobb valószínűséggel költöztek el „pakisztáni vagy muszlim nevűek” beköltözésekor.

Egy, a The Conversationben a tanulmány másik készítőjével, Sue Eastonnel közösen publikált cikkében Pryce azt írja: bár nem tudják minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy muszlimellenes érzelmek miatt hagyják el glasgow-i otthonaikat a fehérek, ám az általuk összegyűjtött adatok azt sugallják, hogy az ilyesfajta érzések legalábbis részben felelősek a változásokért.