A görög válság tavaly novemberben robbant ki, amikor a hatalomba lépő új kormány bejelentette: a tervezett 6 (és az eredetileg tervezett 3,7) helyett 12,7 százalék lesz az államháztartási hiány. Sőt, utólag kiderítették, hogy a 2008-ra lejelentett 5 százalék is valójában 7,7 százalékra rúgott.

Az előző kormány ugyanis döntő részben állami befektetésekre alapozta a gazdasági növekedést. Ezzel együtt jelentősen nőtt Görögország államadóssága is. Ez korábban is jelentős tétel volt, a GDP 100 százalékára rúgott, a 2009 végén megjelenő statisztikákban azonban hirtelen 113 százalékra ugrott, s kormányzati prognózisok 2010 végére már 125 százalékot jósoltak.

A nemzetközi pénzvilágot sokkolta a gyors növekedés, az adatok mögött a görög államcsőd fenyegető közelségét látták. Befagyasztották a Görögországnak nyújtott hiteleket, ami miatt viszont valószínűtlenné vált, hogy Athén fizetni tudja a tavaszi hónapokban esedékes 23 milliárd dollárnyi törlesztési kötelezettségét.

Az új görög kormány megszorító csomagokkal próbálta bizonyítani elszántságát. Emelték az áfát, a jövedelemadót, különadót vetettek ki a luxustermékekre, ingatlanokra, a magas jövedelműekre, visszavették az állami szektorban dolgozók 13. és 14. havi bérét, csökkentették a túlórapénzeket. Mindezek eredményeként 48,8 milliárd euróval csökkennek az állami kiadások, s a 2010-es deficit 13 helyett csak 9 százalék lesz. Az országban ugyanakkor sztrájkok robbantak ki.

Görögország esete ugyanakkor beszédesen demonstrálta az euró bevezetésének gyenge pontjait. A közös valuta ugyanis nem párosul közös gazdaságpolitikával, ráadásul Brüsszelnek csak korlátozott lehetőségei vannak az adott tagállamok ellenőrzésére. Emlékezetes: 2005-ben Magyarország is csak másfél év után bukott le, amikor meghamisított könyveléssel tüntetett el több állami beruházást. S most a görögök is közel két évig nyújthattak be hamis elszámolásokat.

Az euró komoly gyengüléssel reagált a görög válságra. Az év elején még 1,5 dollárt érő közös valutáért napjainkban csak 1,3 amerikai valutát adnak.