Meghalt Benazir Bhutto pakisztáni politikus abban az öngyilkos merényletben, amelyet Ravalpindiben, egyik választási nagygyűlésén követtek el. A detonációban legalább 20 ember vesztette életét.

A BBC egy katonai szóvivőre hivatkozva azt közölte, hogy az államfői posztért ringbe szálló Benazir Bhutto is életét vesztette abban az öngyilkos merényletben, amelyet Ravalpindiben tartott nagygyűlésén követtek el.

A politikus pártjának (PPP) szóvivője szerint a robbantás a nagygyűlés helyszínének egyik bejárati kapijánál történt. Bhutto mindössze ötven méterre volt a detonáció helyszínétől.

Kevéssel korábban három ember vesztette életét a városban, amikor fegyveresek tüzet nyitottak Navaz Sarif volt pakisztáni kormányfő híveire egy választási nagygyűlésen.

A politikus Pervez Musarraf államfő szimpatizánsait vádolta meg a véres akcióval, az elnök pártjának szóvivője azonban tagadta, hogy a tömörülés híveinek köze lenne az incidenshez.

A választásokat január 8-án tartják Pakisztánban. Októberben, amikor Benazir Bhutto visszatért önkéntes száműzetéséből az országba 130 ember vesztette életét egy pokolgépes merényletben.

Nógrádi: al-kaidás módszer

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az InfoRádióban elmondta: kérdésessé vált, hogy lesznek-e egyáltalán választások januárban.

Közölte: a módszer és a végrehajtás al-kaidás volt. Nógrádi György szerint a hadsereg „alsóbb szintje” minden információt kiadott Bhutto mozgásáról a terroristáknak.

A merénylet oka, hogy Bhutto nő volt, Nyugaton tanult és az al-Kaida ellenfe volt – jelentette ki a szakértő.

(inforadio.hu)