Támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Angela Merkel német kancellár hétfőn a holland kormányt a törökországi alkotmánymódosításról kiírt népszavazás kampánya körül az ankarai vezetéssel kialakult vitában.

Fotó: ShutterStock.com

Angela Merkel Münchenben tett nyilatkozatában teljességgel elfogadhatatlannak minősítette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő „náci maradványnak” nevezte a holland kormányt, amiért megakadályozta török miniszterek kampányrendezvényeit.

Az összehasonlítás a nácizmussal mindig félrevezető és egyáltalán nem helyénvaló – szögezte le a német kancellár.

Előzőleg Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján kiemelte: a német kormánynak nem feladata értékelni a holland kormány intézkedéseit, „azt azonban a holland népet és kormányát Törökországból érő mértéktelen kijelentésekre tekintettel világossá kell tennünk, hogy szolidaritást vállalunk Hollandiával”.

A Hollandia és Törökország közötti vitát az okozta, hogy Hága szombaton visszavonta a török külügyminisztert, Mevlüt Cavusoglut szállító repülőgép leszállási engedélyét, majd a rotterdami török konzulátusnál feltartóztatták Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett autókonvoját, és visszafordították a német határ felé. Mindkét török miniszter az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen szeretett volna részt venni.

Vasárnapra virradó éjszaka a rotterdami török konzulátusnál tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval oszlat, legalább 7-eák fel, legkevesebb 7 ember megsérült, 12 embert őrizetbe vettek.

Mark Rutte holland miniszterelnök vasárnap hangsúlyozta, hogy a viszály „lehűtésére” törekszik, de bocsánatkérésre nem hajlandó. Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette, hogy Hollandia meg fogja fizetni az árát annak, hogy kárt okozott a holland-török kapcsolatoknak.

MTI