Hirdetés

Merkel, az EU helyi és regionális képviselőinek közgyűlésén, érdeminek és előremutatónak nevezte az Európai Bizottság új migrációpolitikai csomagját, de hangsúlyozta, hogy az unió még nem találta meg a közös megoldást és ez terhet jelent a tagállamok számára. A Brexit kapcsán elmondta: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Királyság és az unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeiről megállapodás szülessen, de arra is fel kell készülni, hogy ez végül nem jön létre.

„A megállapodás az egész unió érdekét szolgálja, így az EU egyhangúan arra törekszik, hogy a rövid határidők ellenére, mégiscsak megegyezzen a brit tárgyalókkal” – hangsúlyozta. Hozzátette: Az unió nem hagyja cserben Írországot, amely számára a megegyezésnek kiemelt jelentősége van. Rámutatott arra, hogy a megállapodásnak nemcsak a 27 uniós tagállam, de az Egyesült Királyság érdekeit is kell szolgálnia.

A kancellár aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány európai terjedése miatt. Hangsúlyozta a helyzet súlyosságát, és ennek kapsán azt, hogy a tagállamoknak olyan intézkedéseket kell bevezetni, amelyek lehetővé teszik az újabb lezárások elkerülését. Felhívta az európai polgárok figyelmet, hogy maradjanak továbbra is óvatosak, és szigorúan tartsák be a higiéniai előírásokat és a társadalmi távolságtartási szabályokat. Emlékeztetett, hogy az esetleges újabb lezárások további súlyos károkat okoznak majd a gazdaságnak.

A hosszú távú uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben azt nyilatkozta, hogy helyzet sürgőssége megköveteli az Európai Parlamenttel történő mielőbbi megegyezést. „Intenzív tárgyalásokat folytatunk az uniós parlamenttel, hogy minél előbb megállapodjunk, és forrásokat már jövő év elejétől fel lehessen használni” – mondta Angela Merkel.

Korábban írtuk