Németország független ország, amely független politikát folytat és független döntéseket hoz – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszel, a szerdán kezdődő kétnapos NATO-csúcstalálkozóra érkezve szerdán.

Fotó: shutterstock.com, archív

Merkel Donald Trump amerikai elnök szerda reggeli kijelentéseire reagált. Trump a német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt. Rövid sajtónyilatkozatában az amerikai elnök a földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot “teljes mértékben Oroszország irányítja”, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára. Merkel hangsúlyozta, fiatalkorából jól emlékszik azokra az időkre, amikor Németország egy része a Szovjetunió ellenőrzése alatt állt. „Nagyon örülök annak, hogy mára Németország békében egyesült egységes országot alkot” – fogalmazott.

Az amerikai elnök védelmi kiadásokra vonatkozó kijelentésére reagálva kijelentette, Németország, ahogy a múltban, jelenleg is nagyon sokat tesz a NATO-ért. Mint közölte, Németország is a védelmi kiadások növelése mellett döntött, amelynek értelmében 2024-re 80 százalékkal fog többet szánni erre a területre, mint tíz évvel korábban. Hozzátette, a szövetségesek között Németország a második, amely a legtöbb katonával járul hozzá a NATO műveleteihez és továbbra is teljes elkötelezettséggel vesz részt a katonai szövetség afganisztáni szerepvállalásában. „E területen is védjük az Egyesült Államok érdekeit” – fogalmazott.

Merkel elmondta azt is, hogy Németország ellentmondásos megbeszélésekre számít a NATO-csúcson. A közös cél ellenére nagyon különböző álláspontok feszülhetnek egymásnak – tette hozzá.