Fotó: MTI/AP/Michael Sohn
Hirdetés

„Ha elő akarjuk mozdítani a klímavédelmet, az pénzbe fog kerülni, de ez a pénz jó helyre megy” – mondta. Ráadásul még több pénzbe kerül, ha nem veszünk tudomást róla – hangsúlyozta.

„A semmittevés nem alternatíva” – mutatott rá.

Merkel szerint jó kiindulási pont a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása mennyiségi adókkal, és egyúttal a környezetbarátabb megoldások támogatása. A kancellár a megújuló energiaforrások széles körű kiépítése mellett érvelt.

Angela Merkel beszédében az Európai Unión (EU) belüli hatékonyabb együttműködés szükségességét is kiemelte. Itt az ideje, hogy az EU új erőre tegyen szert – húzta alá.

Merkel elismerően szólt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének a testületen belüli munkamegosztásra vonatkozó elképzeléséről. Von der Leyen egy olyan bizottságot álmodott meg, amely felveszi a küzdelmet a globális problémákkal, és megerősíti Európa szerepét a nemzetközi közösségben.

Merkel a nemzetközi helyzetről, Nagy-Britannia uniós kilépéséről (Brexit), valamint az Egyesült Államok és Kína vetélkedéséről is szót ejtett.

„Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus miatt nagy a nemzetközi bizonytalanság, amely természetesen a Németországhoz hasonló exportorientált országokra is hatással van” – mondta.

Kiemelte: Kína gazdasági felemelkedése növekvő felelősséget jelent Peking számára a nemzetközi porondon. A nemrég Kínába látogató kancellár elmondta: jelezte a kínai vezetőknek, Németország megköveteli gazdasági partnereitől, hogy betartsák az emberi jogokat. Ez Hongkongra is vonatkozik, ahol jelenleg széles körű tiltakozások zajlanak a növekvő kínai befolyás ellen – tette hozzá.

Ami a Brexitet illeti, a kancellár szerint Brüsszellel együtt Németország is felkészült arra, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. Ugyanakkor Merkel szerint továbbra is minden esély megvan arra, hogy a felek megegyezzenek. A Brexit a jelenlegi határidő szerint október 31-én esedékes.

A német vezető az Iránnal 2015-ben kötött atomalku fenntartása mellett is állást foglalt.

„A jövőben is mindent megteszünk azért, hogy megoldásokat találjuk Iránnal a feszültség fokozódásának elkerülésére egy globálisan érzékeny térségben” – hangsúlyozta.

Merkel emellett a jelenlegi líbiai helyzet kockázatosságára is felhívta a figyelmet. A kancellár szerint ha Líbiában kicsúszik az irányítás a szemben álló felek kezéből, akkor a szíriaihoz hasonló konfliktusba sodródhat az ország.

Németország mindent megtesz, hogy Líbia ne váljon távháború helyszínévé más hatalmak számára – erősítette meg. „Ha Líbiát nem sikerül stabilizálni, akkor az afrikai térség egésze destabilizálódhat” – vélekedett.