Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A német kancellár az IMF és a Világbank reformját sürgette, a kínai alelnök pedig arról beszélt szerdán a davosi Világgazdasági Fórumon, hogy fenntartható az ország GDP-növekedése a globális bizonytalanságok közepette.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Angela Merkel azt mondta, hogy szükség van a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank reformjára, amivel helyreállítható a globális pénzügyi rendszer bizalma. 

A német kancellár rámutatott arra, hogy az átalakításból mindenkinek győztesként kell kikerülnie. Ehhez hozzátette: hosszú ideig olyan feltörekvő országok, mint Kína és India erőteljesen befolyásolták a globális gazdaságot, és mivel a meglévő intézményi rendszerek lassan reagáltak a folyamatokra, ezek az országok megteremtették új intézményeiket. Angela Merkel példaként említette az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankot, amit szavai szerint a Világbankkal szemben hoztak létre.     

Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot kínai kezdeményezésre azért alapítottak, hogy az ázsiai és a csendes-óceáni térség óriási méretű, mintegy évi ezermilliárd dollár nagyságrendű beruházási igényét versenyképes források nyújtásával és mobilizálásával enyhítsék. A bankhoz 2017-ben csatlakozott Magyarország.

A davosi fórum szerdai fellépői között volt Vang Csi-sen, kínai alelnök, aki elsősorban azt bizonygatta, hogy fenntartható az ázsiai ország gazdasági növekedése. 

Az alelnök két nappal azután beszélt, hogy hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint Kína hazai összterméke (GDP) 28 éve legkisebb ütemben, 6,6 százalékkal nőtt tavaly.

Vang Csi-sen azt mondta, hogy Kínának idén számos globális kihívással kell szembenéznie, ennek ellenére továbbra is fenntartható a gazdasági növekedés.