Fotó: MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik
Angela Merkel német kancellár (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a megbeszélésüket követõen Varsóban 2021. szeptember 11-én.
Hirdetés

Az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra múlt héten az Európai Bíróságtól a bírói fegyelmi kamara miatt indított eljárás keretében.

Az utolsó lengyelországi hivatalos látogatásán lévő Merkel sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a menekültek felhasználását arra, hogy nyomást gyakoroljanak Lengyelországra és más uniós tagállamokra.

Az utóbbi hónapokban megnőtt azoknak az iraki, afgán, szíriai és afrikai embereknek a száma, akik Fehéroroszországból léptek át Lengyelország, Litvánia és Lettország területére. A három uniós ország azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjét, hogy szervezett formában szállítja az illegális bevándorlókat az Európai Unió külső határára.

A német kancellár szombaton arra kérte Fehéroroszországot és Lengyelországot is, hogy segítsenek a két ország határa között rekedt, súlyos humanitárius helyzetbe került embereknek.

Korábban írtuk

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „teljességgel elfogadhatatlan, hogy ilyen hibrid támadásokat” hajtsanak végre az Európai Unió területére igyekvő emberek kihasználásával, és felidézte, hogy ezt közölte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nemrég tartott találkozóján is.

Megbeszélésük után Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a nézeteltérések ellenére jól alakultak a lengyel-német kapcsolatok Merkel hivatali ideje alatt és köszönetet mondott a német kancellárnak az együttműködésért.

„A különbözőségek ellenére, képesek vagyunk mindenek felett azt hangsúlyozni, ami egyesít minket” – fogalmazott Morawiecki.