Az álhírterjesztés az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kihívás – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) új központjának felavató ünnepségén.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Kiemelte: az internet nagyon alkalmas az információk terjesztésére, és „valamennyien tudjuk, hogy ezek az információk gyakran manipulatívak”, féligazságot tartalmaznak vagy „célzott állami propaganda” révén jelennek meg.

Ilyen félrevezető, manipulatív információk az úgynevezett hibrid – katonai erő mellett más eszközökkel is folytatott – háború részeként terjesztettek álhírek (fake news) is, amelyek ellen meg kell tanulni védekezni, ez az egyik legfontosabb feladat Németország biztonsága és társadalmi összetartása megőrzésének érdekében – fejtette ki Angela Merkel.

„Saját élményeim alapján mondom, az ember gyakran nem is akarja elhinni, hogy mi mindent terjesztenek”, de „szembe kell nézni a valósággal”, és cselekedni kell – jegyezte meg a német kancellár, hangsúlyozva, hogy a BND-nek kiemelt szerepe van a fake news elleni védekezésben. 

A külföldi hírszerzéssel foglalkozó nemzetbiztonsági szolgálat új központja a berlini belváros egyik legnagyobb épületegyüttese, 260 ezer négyzetméteres, felépítéséhez a többi között mintegy 20 ezer kilométernyi optikai és 10 ezer kilométernyi rézkábelt használtak fel. Bejáratánál egy 30 méter belmagasságú előcsarnok fogadja a belépőket. Azonban „a szerverterem még lenyűgözőbb, mint az átrium” – mondta Angela Merkel.

A szolgálat központjában 3500 irodát, bentlakásos iskolát, és az átlátható, demokratikus működés jegyében látogatóközpontot is építettek, ami a BND adatai szerint világszerte egyedülálló a hírszerző szervek körében. 

A beruházást nem kerülték el a nagyszabású berlini állami ingatlanfejlesztésekre jellemző botrányok, az építkezés és a berendezés költsége az eredetileg tervezett 720 millió euró (230 milliárd forint) helyett több mint 1,1 milliárd eurót tett ki, a kivitelezés a tervezettnél két évvel hosszabb ideig, 13 évig tartott, és megnehezítette, hogy a tervdokumentáció egy részét 2011-ben ellopták.