Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Hirdetés

Hozzátette: lehetséges, hogy az Európai Parlament így próbál borsot törni Emmanuel Macron francia elnök orra alá, aki az EU szerint túlságosan meghatározó lett az az elmúlt időszak európai politikájában.

Franciaország nehéz helyzetbe került, új jelöltet kellene állítania, akit az EB szakbizottsága még október 23. előtt meghallgat és elfogad – ismertette.

Pócza István közölte: nem teljesen világos, hogy a szakbizottság mért utasította el a francia jelöltet, de ha beigazolódik, hogy nem tudták normálisan végezni a munkájukat, akkor az messzire vezethet, akár a bizottság összetételének újragondolásáig is – mondta. A francia mellett a román és a magyar jelöltet sem fogadta el a szakbizottság, így október 23-áig három új jelöltet kellene meghallgatniuk – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az Európai Parlament az utóbbi napokban nem tett ezzel kapcsolatos lépéseket.

Sylvie Goulardot azzal vádolták, hogy EP-képviselőként jogtalanul vett fel pénzeket egyik asszisztense után, aki valójában volt pártjának dolgozott. Ő az ártatlanságát hangoztatta, leszögezve, hogy nem tett semmi törvénytelenséget, nem is emelt ellene vádat a francia ügyészség. Számos európai parlamenti képviselő azonban úgy gondolta, hogy Goulard nem adott megnyugtató válaszokat a felmerült kérdésekre.