Az Európai Tanács sajtóirodájának tájékoztatása szerint Charles Michel üdvözölte Biden határozott elkötelezettségét az Egyesült Államok szövetségesei és az európai együttműködés támogatása iránt.

Hirdetés

Michel a telefonbeszélgetésben kijelentette, hogy az Európai Unió kész együttműködni az Egyesült Államokkal az olyan sürgető feladatok elvégzésében és kihívások kezelésében, mint a koronavírus-járvány, a gazdasági nehézségek, az éghajlatváltozás, a biztonság vagy a multilateralizmus.

„Itt az ideje, hogy összefogjunk. A változó világban partnerségünk minden eddiginél fontosabb lesz polgáraink védelme, gazdaságaink újraindítása, a globális felmelegedés megállítása és a biztonságosabb világ megteremtése érdekében. Az Európai Unió és az Egyesült Államok fellépésének mindig nagyobb hatása lesz, ha együtt cselekszenek” – fogalmazott.

A tájékoztatás szerint Michel köszönetet mondott Biden támogatásáért az unió és Egyesült Királyság között létrejött kilépési megállapodás végrehajtásával kapcsolatban. Ez a megállapodás megőrzi a békét és a stabilitást Írországban, és teljes mértékben tiszteletben tartja az Ír-sziget békéjét biztosító nagypénteki megállapodást – emelték ki.

Korábban írtuk

Michel végezetül meghívta Joe Bident az uniós tagországok vezetőit tömörítő tanács 2021-ben Brüsszelben tervezett, a közös prioritások megvitatását célzó találkozójára – tette hozzá közleményében az Európai Tanács sajtószolgálata.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki hétfőn Twitter-üzenetben gratulált Bidennek, arról számolt be, hogy gyümölcsöző telefonbeszélgetést folytatott az amerikai demokrata politikussal.

Kijelentette, Biden hivatalba lépése új kezdetet jelent majd az Európai Unió és az Egyesült Államok partnersége számára.

„Egy erős Európai Unió és egy erős Egyesült Államok közös munkája alakíthatja majd az együttműködésen, a multilateralizmuson, a szolidaritáson és a közös értékeken alapuló globális menetrendet” – fogalmazott az uniós végrehajtó testület elnöke.

A NATO hétfői közleményében arról tájékoztatott, hogy főtitkára, Jens Stoltenberg telefonon gratulált Bidennek, és megköszönte neki a NATO és a transzatlanti kapcsolatok sokéves támogatását.

A telefonbeszélgetés során Stoltenberg elmondta, várja az Észak-Amerika és Európa közötti kapcsolatok további erősítését célzó szoros együttműködést, valamint azt, hogy közösen készítsék elő a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek jövőre esedékes találkozóját.

„Várom, hogy együtt dolgozhassam Joe Bidennel a kollektív biztonságunk sarokkövét jelentő NATO további megerősítése érdekében” -fogalmazott Twitter-üzenetében a NATO főtitkára.