Oleg Szmolenkov
Hirdetés

A bomba a múlt hét elején robbant. A CNN hírtelevízió az amerikai hírszerzés értékes orosz ügynökének történetével állt elő, akinek kimenekítéséről 2017-ben Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori igazgatója döntött. Aztán az amerikai sajtó azt is pillanatok alatt kiderítette, hogy a Kreml amerikai tégláját Oleg Szmolenkovnak hívják, és saját nevén Washington környékén, Staffordban él, amelyről köztudott, hogy a nyugállományú katonatisztek és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) visszavonult ügynökei telepedtek le ott.

A demokratákhoz közel álló liberális sajtó először csak azt tálalta, hogy az állítólag nagyon értékes téglát ki kellett húzni 2017-ben a Kreml falából. A The New York Times című lap és az NBC televízió szinte azonnal közölte, hogy miután az amerikai hírszerzők szembesültek az orosz beavatkozási kísérletek komolyságával, úgy gondolták, hogy az ezeket állítólag leleplező ügynök veszélybe került. Ezért aztán már 2016-ban megpróbálták kimenekíteni Oroszországból, az illető azonban családi okokra hivatkozva visszautasította.

El nem hanyagolandó momentum, hogy a liberális lap úgy tudja, a CIA akkori igazgatója, John Brennan az elnökválasztás utáni hatalomátadás időszakában nem tájékoztatta Donald Trumpot az ügyről. Aztán az amerikai hírszerzés 2017 első felében ismét azt javasolta az ügynöknek, hogy hagyja el Moszkvát, és akkor Szmolenkov már bele is egyezett. Ez a verzió némiképp ellentmond annak, hogy az év nyarán azért kellett lépni, mert Donald Trump és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyár eleji találkozója után épp az amerikai elnök esetleges könnyelműsége miatt kellett cselekedniük a titkosszolgálatoknak. A találkozó és a lelépés időpontja követi ugyan egymást, ám ez messze nem bizonyító erejű. Tény, hogy Szmolenkov és családja 2017 nyarán, montenegrói nyaralása során tűnt el.

A történet jelenlegi állása szerint a volt ügynök valahol Washington környékén, az amerikai kormány védelmét élvezve, a saját neve alatt él. A sajtó természetesen rögtön lerohanta Staffordot, ám a RIA Novosztyi washingtoni tudósítója már csak zárt ajtókat és lehúzott redőnyöket talált a helyszínen. A szomszédok azonban elmondták, hogy a család egy éve érkezett ide, az asszony nem beszél angolul, férje akcentusa pedig olyan, mint a kérdező riporteréé. Szóval, az információk hitelesnek tűnnek, csak a család eltűnt az újságírók elől. Korábban az NBC televízió riportere is felkereste a házat, de alighogy becsöngetett, az utcán felbukkant két terepjáró, és a belőlük kiszálló két férfi az iránt érdeklődött tőle, hogy mi járatban van. Majd közölték az újságíróval, hogy az orosz férfi barátai, és ők vigyáznak rá.

Oleg Szmolenkovot állítólag több mint egy évtizede szervezték be, méghozzá valószínűleg a 2000-es évek közepén, amikor 2008-ig a washingtoni orosz nagykövetségen gazdálkodási ügyekkel foglalkozott. Mint a RIA Novosztyi ennek kapcsán megjegyzi, a férfi a megfelelőnél kicsit többet és gyakrabban ivott. Ennél talán fontosabb, hogy akkor Vlagyimir Putyin jelenlegi külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov volt a nagykövet. Hazatérve ugyanis Szmolenkov gyorsan emelkedett a ranglétrán, és öt éven át Usakov tanácsadójaként dolgozott, miközben felesége a kormányzati apparátusban szintén középvezető hivatalnok lett. Jogosan merül fel a kérdés: hogy nem vette észre az orosz elhárítás az amerikaiaknak is szorgalmasan dolgozó kémet?

Oleg Szmolenkov háza Staffordban

Moszkvában tagadják, hogy akár a nagykövetség munkatársaként, akár az elnöki hivatal külpolitikai apparátusának alkalmazottjaként hozzáfért volna titkos információkhoz. Az azonban életszerűnek tűnik, hogy a kollégáival folytatott beszélgetésekből kiszűrhetett olyasmit, ami értékes lehetett az amerikai szakszolgálatoknak. Kollégái szerint kiváló végrehajtó hivatalnok volt, míg a Kreml azt hangsúlyozza, hogy már lelépése előtt elbocsátották. Mindenesetre eltűnésekor hivatalos nyomozást indítottak gyilkosság gyanújával, és most a médiában megjelentekre hivatkozva Moszkva hivatalosan is információkat kért róla az Interpolon keresztül Washingtontól. Ennek kapcsán csak annyit, hogy a megszöktetéséről szóló sajtójelentések hitelességét kétségbe vonta mind Mike Pompeo külügyminiszter, mind pedig Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője.

Ennyi nagy vonalakban az ügy, amely kérdések sorát veti fel. Először is azt, hogy miért kellett két év után nyilvánosságra hozni egy beépített ügynök kimenekítését, ha már olyan titkok tudója volt, mint amilyeneket az amerikai média neki tulajdonít. És miért élt egyáltalán a saját nevén Szmolenkov? Csak kamu, hogy annyit tudott volna, vagy ne adj’ isten beáldozzák egy komolyabb cél érdekében? Mert azt azért felejtsük el, hogy a média csak úgy kinyomozta az egészet, és szabadon randalírozva kockáztatja az amerikai érdekeket! Ez esetben azonban éppen az lehet egyesek érdeke, hogy felturbózzák a történteket.

Szmolenkov valószínűleg nem tudott hatalmas államtitkokkal szolgálni – akkor már minimum más néven élne –, arra viszont jó lehet, hogy a washingtoni hatalmi harcokban felhasználják. Méghozzá Donald Trump lejáratására, aki miatt állítólag ki kellett húzni az amerikai választásokba való beavatkozás szándékát úgymond leleplező téglát a Kreml falából. Arra már gondolni sem merünk, hogy ez a történet előkészítése lenne egy, a Szkripal-ügyhöz hasonló sztorinak, amellyel aztán ismét fokozni lehet a nyomást Oroszországon.