Az új fórum célja hatékonyabbá tenni az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vonatkozó intézkedéseit – közölte Nehammer német hivatali partnerével, Horst Seehoferrel és Margaritis Schinasszal, az Európai Bizottság migrációért felelős alelnökével közös sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint az új fórum mindenekelőtt négy központi kérdésben történő koordinációra fog törekedni. Ezek között van az Európai Unió külső határainak védelme, a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszaküldése, az embercsempészet elleni küzdelem, valamint a gyorsabb és hatékonyabb menedékkérelmi eljárások kidolgozása.

Nehammer szerint a megbeszélések résztvevői ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy a koordinációs fórum nem egy új uniós intézményként, vagy ügynökségként működik majd, hanem a már meghozott intézkedések jobb összehangolását célotta,

Kérdésre válaszolva Nehammer elmondta, hogy Ausztria a többi között „technikai” támogatást nyújt irodahelyiségek és munkatársak biztosításával. Hozzátette, hogy a fórum műveleti tevékenységét egy ősszel tervezett újabb konferencián kívánják majd pontosabban megvitatni.

Korábban írtuk