Fotó: twitter.com/seaeyeorg
Hirdetés

A parti őrség elmondta: egy vizsgálat különféle technikai szabálytalanságokra derített fényt, amelyek nemcsak a legénység, hanem az utasok biztonságát is veszélyeztetik.

A vizsgálat egyebek között kiderítette, hogy a mentőfelszerelések legfeljebb 27 embernek elegendőek, ami azt jelenti, hogy veszély esetén a legénység nem tudná garantálni minden utas kimenekítését. A hatóságok a szabálytalanság korrigálásáig nem engedik kihajózni a járművet.

A Sea-Eye szombaton bírálta a döntést. Gorden Isler, a szervezet elnöke elmondta: az olasz hatóságok mindig hasonló érvekhez folyamodnak. Isler rámutatott: a Sea-Eye 4 nevű hajó kapitánya példaértékűen végezte mentési kötelességét, és az Európai Unió országai követhetnék az általa nyújtott mintát.

A hajó korábban 415 migránst tett partra a szicíliai Pozzallóban, ahol karanténkötelezettség miatt szintén feltartóztatták.

Korábban írtuk

Ez volt a Sea-Eye 4 első missziója. A hajó Rostock kikötőjéből indult útnak április közepén.

Olaszország az Észak-Afrikából Európa felé igyekvő migránsok egyik elsődleges célpontja. Az elmúlt időszakban egyre többen indultak útnak Tunéziából és Líbiából a korábbi évekhez képest. A római belügyminisztérium adatai szerint január óta 15 ezer migráns érkezett Olaszországba, háromszor annyi, mint 2020 ugyanezen időszakában.