Fotó: timesofmalta.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Az újság értesülései szerint 60-70 migráns statisztáról van szó, köztük négy gyermekről, a bántalmazás Checco Zalone olasz rendező Tolo Tolo című filmjének forgatásán történt. A Times of Malta szerint a stáb több – legalább négy – tagja is felmondott az incidens elleni tiltakozásul.

A lap több forrásból is – részben távozó stábtagoktól, részben a forgatáson továbbra is dolgozó filmesektől – úgy értesült, hogy a statisztának felvett menedékkérőket arra kényszerítették, hosszú órákat töltsenek egy hajón a tűző napon, órákig nem kaptak ivóvizet, ennivalót is csak kilenc óra elteltével és vécére sem mehettek. Végül egy várandós nő pánikrohamot kapott, mire megengedték nekik, hogy partra szálljanak.

A filmesek érzéketlenül és mindenféle gondozás nélkül arra kényszerítették ezeket az embereket, hogy még egyszer éljék át azt, amin keresztülmentek – mondta el a stáb egyik lemondott tagja.

A Halo Pictures nevű máltai produkciós cég tagadja a vádakat és azt állítja, hogy nem sértettek meg semmiféle helyi törvényt, minden egészségügyi és biztonsági intézkedést megtettek. Engelbrecht Grech cégvezető szerint a vádaskodás egy sértett volt munkatárs „szabotázsa”.

A film olasz producerei is azt mondták Rómában a máltai lapnak, hogy az állítások „légből kapottak”.

A Máltai Filmbizottság vizsgálatot indított a vádak tisztázására.