Hirdetés

A vízi jármű legénységének Twitter-üzenete szerint a fedélzetre felvett menedékkérők között egy három hónapos csecsemő és felnőtt kíséret nélkül útra kelt három fiatal is van.

„A térségben több hajó is volt, de egyik sem nyújtott segítséget” – sérelmezte a civil szervezet, amely szerint a líbiai parti őrség egyik vízi járműve ráadásul meg akarta akadályozni a műveletüket.

„A líbiaiak azt állították, hogy a líbiai felségvizeken voltunk” – panaszolta a civil szervezet, hozzátéve, hogy néhány feszült pillanat múltán a parti őrség hajója eltávolodott tőlük, így fedélzetre tudták venni a migránsokat.

Az Open Arms a rossz időjárásra tekintettel kikötési engedélyt kért egy európai kikötőben.

Korábban írtuk

Líbia az Európába irányuló migráció egyik legfontosabb tranzitországa. Az illegális bevándorlók jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Az ENSZ becslései szerint mintegy hétszázezer migráns tartózkodik a káoszba süllyedt észak-afrikai állam területén, nagy részük Olaszországon keresztül az Európai Unió területére akar eljutni.

Az olasz belügyminisztérium szerint idén eddig 2231 illegális bevándorló érte el Olaszország partjait, ami 27,4 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest. Csak február 3. és 9. között 1192 migráns érkezett Szicília szigetére. A legtöbb újonnan érkező menedékkérő tunéziai, elefántcsontparti, guineai és eritreai állampolgár.