Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Helybeliek egy hajóbaleset helyszínén, Kíthira görög sziget partján 2022. október 6-án, miután hajnalban sziklának ütközött és elsüllyedt a viharban egy közel száz illegális bevándorlót szállító vitorlás hajó a sziget keleti részén fekvő Diakofti kikötője előtt

A parti őrség beszámolója szerint hajóik, magánhajók és egy mentőhelikopter is részt vesz az Athéntól mintegy 225 kilométerre délre fekvő Kíthira szigetének partjainál zajló mentőakcióban. Hírügynökségi értesülések szerint a hatóságoknak eddig mintegy 80 embert sikerült kimenteniük, és két halottat találtak. Az eltűntekről nem közöltek további részleteket. Azt írták, hogy a vitorlás a sziget keleti részén fekvő Diakofti kikötője előtt szikláknak ütközött. A térségben a szél sebessége elérte az óránkénti 70 kilométert. A mentési munkálatokban sok helyi lakos is részt vett.

Hirdetés

A tűzoltóság mentőköteleket eresztett le, hogy segítsenek a bajba jutottaknak felmászni a tengerparti sziklákon. A helyi tisztviselők azt mondták, hogy a környéken egy iskolát nyitnak meg, hogy menedéket nyújtsanak a kimentetteknek.

Ezt megelőzően szerda éjjel egy 40 fős, nőket szállító hajó süllyedt el Leszbosz szigeténél, az Égei-tengeren. A balesetet követően eddig 16 fiatal afrikai nő holttestét emelték ki a vízből. A hatóságoknak kilenc embert már sikerült kimenteniük a vízből, 15-öt viszont továbbra is keresnek.

A legtöbben a szomszédos Törökországból érkeznek Görögországba, de az embercsempészek az elmúlt hónapokban megváltoztatták útvonalukat, hogy elkerüljék a török partok közelében lévő görög szigetek erősen őrzött vizeit.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter felszólította Törökországot, hogy akadályozza meg, hogy a bevándorlók a zord időjárási viszonyok között vízre szálljanak. „Ma már rengeteg ember meghalt az Égei-tengeren, sokan eltűntek. A migránsok tengeri hajózásra alkalmatlan járműveken kelnek útra, és emberek fulladnak a vízbe. Az Európai Uniónak lépnie kell” – írta Mitarákisz a Twitteren.

Jannisz Plakiotakisz görög hajózási miniszter szintén bírálta Ankarát. A tárcavezető azt mondta, ismét emberéletekbe került az, hogy Törökország megtűri a gátlástalan embercsempész bandákat. Addig amíg a török parti őrség ezeket nem akadályozza meg, a csempészek továbbra is mindenféle biztonsági óvintézkedés nélkül az embereket olyan csónakokba zsúfolják be, amelyek rossz időjárási viszonyok között alkalmatlanok a tengeri hajózásra. Plakiotakisz azt követelte, hogy Törökország tartsa be az EU-val kötött menekültügyi megállapodást.

Kíthira mintegy 400 kilométerre nyugatra fekszik Törökországtól, és az embercsempészek által gyakran használt útvonalon fekszik.

Korábban írtuk