A tájékoztatás szerint 108 menedékkérőt – 24 nőt, 21 gyermeket és 63 férfit – vettek fedélzetre, négy embert azonban továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Hirdetés

A török partokról indult, túlzsúfolt vitorlás a háborgó tengeren vízzel telt meg. A bajt tetézte, hogy a fedélzeten nem voltak mentőmellények.

Az eltűntek után tovább kutatnak, de az erős széljárás miatt a munkálatok nehéznek bizonyulnak.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter mikroblogján közzétett felhívással fordult Süleyman Soylu török belügyminiszterhez. Mint írta, Törökország jobb munkát is végezhetne, ha együttműködne Görögországgal és az EU-val az emberi életek megmentése és a csempészhálózatok felszámolása érdekében.

Korábban írtuk

A görög parti őrség szerint az embercsempészek az utóbbi időben egyre inkább arra a megoldásra támaszkodnak, hogy az illegális bevándorlókat vitorláshajókkal indítják közvetlenül Olaszország felé a török partokról. Az idei éveben eddig mintegy négyezer migráns jutott el ilyen módon Olaszországba, de több baleset is történt. A hosszadalmas és ezért veszélyes útvonal hátterében a fokozott görög határellenőrzések állnak, amelyek számos alkalommal akadályozták meg a migránsok átkelését a török partokhoz közelebb fekvő égei-tengeri szigetekre.