Az európai uniós menekültügyi politika reformját követelték csütörtökön  közös nyilatkozatukban  a menedékkérőket segélyező német és francia szervezetek. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Párizsban közzétett állásfoglalásban hangsúlyozták, hogy a migráció témáját nem szabad átengedni „a szélsőséges tábor uszító kampányainak”, egyidejűleg olyan szolidaritáson nyugvó elosztási mechanizmust sürgettek az európai államok között, amely biztosítja a tisztességes menekültügyi eljáráshoz való jogot.

A német és francia segélyszervezetek  állást foglaltak a menekülteknek  emberhez méltó körülmények között  történő elhelyezése  mellett.  Hangsúlyozták azt is,  hogy mielőbb lehetővé kell tenni számukra az óvodához, az  iskolákhoz,  a szakmai képzéshez és munkaerőpiachoz való hozzáférést.

Követelték, hogy elsőbbséget élvezzen a Földközi-tengeren folytatott mentés, s sürgették a kimentett, illetve európai kikötőkbe, valamint az uniós külső határokra érkezett migránsok haladéktalan befogadását.

A dokumentumot a többi között a bevándorlók jogvédelmével foglalkozó Pro Asyl német civilszervezet, a Caritas egyházi humanitárius szervezet, valamint a France Terre d’Asile és Samu social francia civilszervezetek írták alá.

Az európai uniós bevándorlási politika reformja évek óta várat magára. A legfőbb vitapontokat a menekültek tengeri mentése, valamint az illegális bevándorlók tagországok közötti szétosztása jelenti – mutatott rá a közleményt ismertető APA hírügynökség.