Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Hirdetés

A CRO Demoskop januári felmérése szerint jelenleg az SDP örvend a legnagyobb támogatottságnak, 27,8 százalékos eredménye három százalékponttal jobb decemberi eredményénél, és tíz százalékponttal több, mint amit egy évvel ezelőtt januárban mértek. A HDZ december óta fél százalékpontot veszített, és 26,9 százalékkal a második helyen végzett.

A két nagy párton kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt csak a Híd Függetlenek Listája (Híd) lépte át 5,6 százalékkal.

A közvélemény-kutatás a horvát elnökválasztás január 5-i második fordulója után készült, amelyet Zoran Milanovic volt kormányfő, szociáldemokrata jelölt nyert meg Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfővel, a HDZ jelöltjével szemben.

A felmérés szerint a legjobb megítélésnek örvendő politikusok ranglétráján is Milanovic végzett az első helyen, megelőzve Andrej Plenkovic horvát kormányfőt. Milanovicot a megkérdezettek 16,7, Plenkovicot 14,3 százaléka tartotta a „legpozitívabb politikusnak”. Milanovic decemberben 8,3, Plenkovic 11,2 százalékon állt. A harmadik helyen az elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro horvát üzletember, népszerű énekes végzett 6,7 százalékkal (decemberben még 7,4 százalékon állt), míg Grabar-Kitarovic a negyedik helyre szorult mindössze 3,6 százalékkal. Utóbbi december óta 5 százalékponttal veszített népszerűségéből, akkor 8,7 százalékon állt.

Arra a kérdésre, hogy ki a legnépszerűbb politikus Horvátországban, a megkérdezettek mintegy 16,9 százaléka azt a válaszlehetőséget jelölte be, hogy „senki sem”.

Horvátországban idén parlamenti választásokat is tartanak.