Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán színészként egy tévésorozatban szerzett nagy ismertséget, amelyben egy elnököt alakított. A műsort azon a csatornán sugározták, melynek tulajdonosa Ihor Kolomojszkij, Ukrajna egyik leggazdagabb embere, aki később Zelenszkij valós elnökjelölti kampányát is támogatta.

A Szabad Európa Rádió videója szerint a milliárdos testőrei vigyáztak Zelenszkij biztonságára, Kolomojszkij egyik cégének autóját használta az akkor még csak elnökjelölt politikus, és az oligarcha ügyvédje is dolgozott Zelenszkijnek.

Ihor Kolomojszkij Ukrajna egyik leggazdagabb embere, akinek a fém-, kőolaj- és a médiaszektorban is vannak érdekeltségei.

Porosenko gazdaságpolitikája nem kedvezett neki, ezért az előző elnök egyik legfőbb ellensége lett.

Kolomojszkij az 1990-es években hozta létre a PrivatBankot, amely gyorsan Ukrajna egyik legnagyobb pénzintézetévé nőtte ki magát.

Korábban írtuk

2016-ban azonban Porosenko kormánya átvette a PrivatBank irányítását, azt állítva, hogy több milliárd dollárt sikkasztottak el belőle.

Kolomojszkij tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna, és a bíróságon próbálta visszaszerezni a bankot.

Kolomojszkij rövid ideig maga is töltött be közhivatalt, 2014-ben szülőföldje, Dnyipropetrovszk régió kormányzója lett, nem sokkal azután, hogy tömeges tüntetések buktatták meg a Kreml-barát ukrán elnököt, Viktor Janukovicsot.

Kolomojszkij kormányzósága idején arról beszélt, hogy Ukrajna Európába tart, és ennek érdekében minden reformot végre kell hajtani.

Emellett hónapokon keresztül segített önkéntes egységeket finanszírozni az orosz-barát szakadárok elleni harcban, akik átvették az irányítást a közeli kelet-ukrajnai régiókban.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.