Zemanová a prágai Hradzsinban tett nyilvános nyilatkozatában érthetőnek nevezte, hogy a sajtó érdeklődik az elnök egészségi állapota iránt.

Hirdetés

„Megerősíthetem, hogy férjem gyógykezelésnek vetette alá magát, amely időigényes. A találgatásokat a diagnózisáról etikátlannak tartom” – jelentette ki az államfő felesége, aki lánya kíséretében állt az újságírók elé. Rövid nyilatkozatában Zemanová türelmet és megértést kért a sajtótól. Kérdezni nem lehetett.

A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman államfő vasárnap óta a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol az intenzív osztályon ápolják. Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil. A 77 éves elnöknek legkésőbb 30 nappal a választások után kell kormányalakítási megbízást adnia valakinek, amennyiben addig senki nem óvja meg az eredményt.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő még szerdán azt mondta, hogy az elnök állapota stabil, kommunikál környezetével, és figyelemmel kíséri a cseh választások utáni helyzet alakulását. 

Korábban írtuk

Egyelőre nem világos, mennyi ideig lesz az államfő a kórházban.  Ovcácek szerint erről az orvosok döntenek megfelelő időben.

A szóvivő csütörtökön közölte: Milos Zeman november 8-ra összehívja az októberi választások alapján összeállt új képviselőházat. A hatályos szabályok szerint az új összetételű parlamenti alsóház első ülését a választások után legkésőbb 30 nappal kell összehívni. Ekkor jár le az a határidő is, amely alatt megóvhatók a választási eredmények.

Radek Vondrácek, a parlamenti alsóház elnöke bejelentette, hogy ezt követően még aznapra összehívja a képviselőház alakuló ülését, amelyen a testület eddigi vezetői benyújtják lemondásukat, és megválasztják az új vezető szerveket és a szakbizottságok tagjait.