A repülőtér Abbey kapujánál, a Keleti kapunál, az Északi kapunál és az Új Belügyminisztériumi kapunál tartózkodó minden amerikai állampolgárnak azonnal el kell hagynia a helyszínt – írta frissített figyelmeztetésében a nagykövetség.

Hirdetés

Továbbra is érvényben van a képviseletnek az a tanácsa, hogy az amerikai állampolgárok ne utazzanak ki a repülőtérre.

Hasonló, a reptér bizonyos kapuira vonatkozó figyelmeztetést adott ki a képviselet néhány órával a repülőtérnél csütörtökön elkövetett robbantásos merénylet előtt is, amelyben emberek tucatjai vesztették életüket, köztük 13 amerikai katona. A reptér egyik kapujánál történt öngyilkos merénylet kitervelőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

A kabuli repülőtér semmilyen tevékenysége nem került a tálibok ellenőrzése alá – jelentette ki pénteken John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, cáfolva tálib vezetők azon nyilatkozatait, amelyek szerint a tálib erők átvették volna a repülőtér nagyobb része feletti irányítást.

„Egyik kaput sem ellenőrzik, és nincs ellenőrzésük a repülőtér semmilyen tevékenysége felett sem. Mindez az amerikai hadsereg ellenőrzése alatt áll” – mondta Kirby.

Előzőleg két magas rangú tálib illetékes is azt közölte, hogy a repülőtér több részét is már a tálib erők ellenőrzik, és készek a teljes ellenőrzést átvenni ezen a hétvégén, amint befejeződik az amerikai erők kivonulása.

A tálib mozgalom augusztus közepi hatalomátvétele óta az Egyesült Államok és szövetségesei mindent megtesznek azért, hogy az amerikai erők kivonulásáról a tálibokkal egyeztetett augusztus 31-i határidőig be tudják fejezni evakuációs erőfeszítéseiket.

Korábban írtuk